ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premiera a trei documentare de scurt metraj a avut loc la Chișinău

11:39 | 27.05.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 mai. /MOLDPRES/. La Teatrul Național ”Eugene Ionesco”, au fost lansate ieri seară documentarele de scurt metraj pe subiecte sociale și de drepturile omului „Ograda casei mele”, „Dizarmonica” și „Cerul fără stele”, elaborate în anul 2021 de către trei cineaști tineri și realizate cu suportul  Oficiului Consiliului Europei în R. Moldova, la Studioul ”TeleFilm Chișinău, informează MOLDPRES

Solicitat de agenție, directorul Studioului ”TeleFilm Chișinău”, Mircea Surdu a menționat că cele trei filme au fost realizate în cadrul proiectului Consiliului Europei la Chișinău „Promovarea standardelor europene în reglementarea domeniului audiovizualului din Republica Moldova”, susținut de ”Telefilm-Chișinău”, iar cei trei cineaști au fost ajutați de  trainerul Irene Langemann, regizoare din Germania. ”Proiectul se află la a treia ediție. Filmele cineaștilor debutanți abordează un șir de subiecte sociale relevante pentru Moldova”, a precizat Mircea Surdu.

În mesajele lor de salut, Giulia RE, șefă adjunctă a Oficiului Consiliului Europei la Chișinău și directorul Companiei Publice ”Teleradio Moldova”, Vlad Țurcanu au menționat importanța proiectului, subliniind că cele trei filme sunt emoționante, dar, totodată, pline de speranță.

Primul scurt metraj, „Ograda casei mele” de Ana Gurdiș reflectă istoria Victoriei Pruteanu, o femeie de 28 de ani, care locuiește într-un sat mic din Moldova. Ea a fost victima violenței domestice timp de mai mulți ani, iar în urma unui incident nefericit, a luat o viață în autoapărare. Judecătorii i-au dat 3 ani de închisoare, lăsând acasă 5 minori, dar, pentru prima dată, societatea din R. Moldova s-a mobilizat, iar cazul ei a stârnit un val de susținere fără precedent. Cel de-al doilea film, „DizarmoNICA” de Jaesmin Delev, este un documentar despre confruntarea atât cu lumea exterioară, cât și cu cea lăuntrică pe care o duce adolescentul de astăzi, în lipsa sprijinului primar al familiei. Filmul prezintă istoria unei tinere de 15 ani, pe nume Nica, cu succese remarcabile în sfera muzicii, căreia criza perioadei adolescentine îi dezbate din aspirațiile de carieră și de viață.

În documentarul „Cerul fără stele” de Victor Popovici, autorul și totodată protagonistul filmului reflectă povestea persoanelor cu probleme de vedere, abordând această problemă spunându-și propria poveste. Filmul se bazează pe povestea unui băiat de 12 ani, care își pierde treptat vederea și își amintește ultima dată când a văzut stelele pe cer. 

Proiectul Consiliului Europei la Chișinău „Promovarea standardelor europene în reglementarea domeniului audiovizualului din Republica Moldova”, susținut de ”Telefilm-Chișinău” a fost lansat în anul 2020.

img22003994

img22003994

img22003994

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!