ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Justiției

17:12 | 08.06.2022 Categorie: Comunicate

Dosarele de expertiză judiciară vor fi stocate într-un sistem informațional

Chişinău, 8 iun. /MOLDPRES/. Dosarele de expertiză judiciară vor fi integrate în sistemul informațional „Gestiunea Dosarelor de Expertiză Judiciară” (SI GDEJ) – o resursă informațională importantă pentru activitatea instituțiilor de expertiză judiciară. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat astăzi de către Cabinetul de miniștri.

„Necesitatea elaborării și implementării unui sistem informațional în activitatea de efectuare a expertizei judiciare vine în contextul în care, în prezent, majoritatea procedurilor operaționale sunt efectuate pe hârtie, ceea ce creează riscuri și vulnerabilități privind protecția datelor personale, siguranța și integritatea rapoartelor de expertiză judiciară și face mai dificilă cooperarea dintre instituțiile din domeniul justiției, cum ar fi procuratura, organele de urmărire penală, instanțele judecătorești. La fel, nu este asigurată calitatea și acuratețea expertizelor judiciare sau extrajudiciare, care joacă un rol foarte important în actul de justiție”, a spus ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Astfel, implementarea SI GDEJ va permite crearea și păstrarea dosarelor de expertiză judiciară în format online, ceea ce va eficientiza lucrul personalului din cadrul instituțiilor de expertiză judiciară, prin minimizarea utilizării hârtiei în activitatea de stocare și prelucrare a informațiilor; va asigura calitatea și veridicitatea informațiilor vehiculate în cadrul proceselor de efectuare a expertizelor; va reduce considerabil timpul necesar colectării datelor și elaborării rapoartelor integrate prin utilizarea unui instrument tehnologic modern de raportare; va minimiza interacțiunea fizică între solicitanții de expertize și instituțiile de expertiză judiciară; va permite centralizarea tuturor datelor și informațiilor referitoare la dosarele de expertiză judiciară într-o bază de date unică etc.

„Automatizarea procedurilor de efectuare a expertizei judiciare, pe de o parte, va asigura calitatea și corectitudinea expertizelor judiciare, ceea ce va duce la creșterea transparenței și încrederii cetățenilor în actul de justiție, iar pe de altă parte, va reduce cheltuielile de logistică (transport, hârtie), care sunt de circa 17,6 milioane de lei pe an. Spre comparație, costurile pentru funcționarea acestui sistem vor fi de aproximativ 299 de mii de lei anual – pentru mentenanță și pentru utilizarea semnăturilor electronice”, a explicat ministrul Sergiu Litvinenco.

Conceptul SI GDEJ a fost elaborat cu suportul PNUD Moldova și al Suediei, în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”. Elaborarea acestui sistem informațional se înscrie în cadrul politicilor privind modernizarea serviciilor guvernamentale. Mai mult, unificarea procedurilor și a metodologiei de efectuare a expertizelor judiciare se regăsește și în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!