ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Justiției

18:37 | 10.06.2022 Categorie: Comunicate

Sergiu Litvinenco: „Ne dorim ca CSJ să devină un etalon de profesionalism și integritate pentru întregul sistem de justiție”

Chişinău, 10 iun. /MOLDPRES/. Ministerul Justiției a inițiat astăzi procesul de elaborare a conceptului de reformare a Curții Supreme de Justiție (CSJ). La discuții au participat judecători, procurori, avocați, reprezentanți ai Parlamentului, societății civile și partenerilor de dezvoltare.

Prezent la discuții, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a menționat că reforma sistemică a justiției a început cu evaluarea integrității candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor (așa-zisul pre-vetting) și va continua cu reformarea CSJ și evaluarea externă extraordinară a judecătorilor și procurorilor (vettingul). „Pentru că ne dorim ca CSJ să devină o instanță care cu adevărat să asigure uniformizarea practicii judiciare și un etalon de profesionalism și integritate pentru întregul sistem de justiție, am considerat necesar să avem discuții cu profesioniștii din domeniul justiției, reprezentanții societății civile și partenerii de dezvoltare, pentru a înțelege care este viziunea lor vizavi de reforma acestei instanțe”, a subliniat Sergiu Litvinenco.

În cadrul discuțiilor, ministrul Justiției a apreciat deschiderea și implicarea celor prezenți în acest proces complex de reformă, menționând că toate propunerile vor fi analizate în procesul de elaborare a proiectului de lege. Aceasta a fost prima rundă de discuții privind conceptul de reformare a CSJ.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!