ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Construcția spitalelor din municipiile Bălți și Cahul urmează a fi finalizată în următorii trei ani

13:27 | 29.06.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 29 iun. /MOLDPRES/. Construcția celor două spitale regionale aflate în municipiile Bălți și Cahul urmează a fi finalizată în următorii trei ani. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul unei conferințe de presă, transmite MOLDPRES.

Realizarea proiectelor va fi finanțată de Banca Europeană pentru Investiții și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Cu referire la etapa de lucru privind construcția spitalului din municipiul Bălți, oficialul de la sănătate a declarat că există un studiu de prefezabilitate, care trebuie ajustat la necesitățile actualele din domeniu. „A fost angajat un expert internațional, care deja finalizează ajustarea studiului. După aceasta, urmează a fi ales lotul de pământ unde va fi construit spitalul. Ulterior, vom demara discuțiile privind semnarea acordurilor dintre Guvernul Republicii Moldova și finanțatori”, a spus Ala Nemerenco.

Totodată, cu referire la etapa de lucru privind spitalul municipal din Cahul, ministrul a subliniat că experții urmează să elaboreze studiul de prefezabilitate, în cadrul căruia vor fi prelucrate datele statistice despre fluxul de pacienți, capacitatea spitalelor și unde vor fi efectuate calculele corespunzătoare.

„Am găsit resurse financiare pentru a realiza aceste expertize. Sperăm ca, la finele acestui an, să putem semna acordul de finanțare, astfel încât anul viitor să inițiem lucrările de proiectare și construcție. Cele două spitale vor reuni mai multe direcții și servicii de neurochirurgie, cardiochirurgie, terapie intensivă, servicii oncologice și servicii de diagnoză. În toamnă, vom avea un plan privind resursele umane din cadrul noilor spitale. Ne dorim să putem oferi servicii medicale moderne și în alte municipii ale țării decât Chișinău, cetățenii așteaptă de foarte mult timp această schimbare”, a menționat Ala Nemerenco.

În cadrul noului spital din municipiul Bălți, de servicii medicale vor beneficia circa 300 mii de cetățeni din nordul țării. Totodată, peste 120 de mii de cetățeni din sudul țării vor putea beneficia de asistență medicală în cadrul noului spital din municipiul Cahul. Autoritățile din sănătate au anunțat că în urma deschiderii celor două instituții medicale, nu există riscul să fie închise alte spitale din țară.

img22004851

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!