ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un sfert din angajații R. Moldova activează nelegal, susține ministrul Muncii și Protecției Sociale

14:05 | 07.07.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 7 iul. /MOLDPRES/. Un sfert din angajații Republicii Moldova activează nelegal. Datele au fost prezentate de către ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, care a lansat astăzi o campanie de informare cu genericul „Trecem pe alb” și a încurajat cetățenii să activeze legal în câmpul muncii, transmite MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul a specificat că inițiativa are scopul de a informa publicul despre beneficiile muncii legale și sistemul de încurajări și subvenții, pentru a ajuta atât angajații, cât și angajatorii să renunțe la munca nedeclarată.

„Este necesar ca între cetățean și stat să existe o relație bazată pe încredere și cooperare. Angajații care activează nelegal sunt lipsiți de dreptul la pensie, de concediul de maternitate, servicii medicale, indemnizații sau concediu de odihnă plătit integral. Cetățenii care muncesc la negru nu dispun de protecție socială și economică. Totodată, se formează un deficit la bugetul asigurărilor sociale de stat. Dacă toți angajatorii ar achita taxele sociale, pensia minimă ar constitui 3500 de lei. În acest an, statul compensează suma de peste 5 miliarde de lei (250 mln de euro) pentru a putea acorda pensiile și alte asigurări sociale”, a spus Marcel Spatari.

Totodată, oficialul a subliniat că, în prezent, este elaborat un Plan național de combatere a muncii nedeclarate, care include mai multe măsuri stimulatorii. „Autoritățile susțin dezvoltarea unui mecanism de încurajare financiară a companiilor care angajează cetățenii legal. La fel, ne propunem să realizăm tranziția la munca legală în agricultură. O altă măsură este digitalizarea registrelor angajaților, majorarea salariului și crearea condițiilor de muncă pentru persoanele cu copii mici. Acest proces de tranziție este unul de durată, totuși ne propunem să implementăm toate măsurile necesare pentru a legaliza munca cetățenilor”, a menționat Marcel Spatari. 

În urma controalelor, Inspectoratul de Stat al Muncii stabilește anual circa o sută de cazuri de muncă nelegală. Potrivit autorităților, numărul acestora ar urma să fie cel puțin de o mie de cazuri.

Foto: Ministerul Muncii și Protecției Sociale

img22005070

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!