ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Meteorologii anunţă că weekendul va fi mai răcoros

14:33 | 08.07.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 8 iul. /MOLDPRES/. Pentru următoarele zile au fost anunţate valori termice mai potolite în contextul perioadei, după câteva episoade de caniculă de 40 de grade Celsius, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Potrivit meteorologilor, sâmbătă, 9 iulie, în ţară se aşteaptă valori termice de până la 30 de grade Celsius. Noaptea, mercurul termometrelor se va ridica până la 18 grade.

Şi mai răcoare va fi duminică, 10 iulie, când maxima pe ţară nu va depăşi 28 de grade Celsius. Aceleaşi tendinţe termice se vor menţine şi în primele zile ale săptămânii următoare.

Ieri, creştinii ortodcși de rit vechi au sărbătorit ziua de Sânziene sau Drăgaica, cum i se mai spune în popor. În plan religios Sânzienele se asociază cu sărbătoarea nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Din punct de vedere calendaristic, sânzienele marchează apropierea de mijlocul verii și reprezintă momentul de cotitură al verii către iarnă, finalul muncilor agricole și pregătirea pentru recoltat. „De asemenea, ziua de Sânziene este și ziua în care păsările încep pregătirile pentru sezonul rece. Cucul este primul care dă semnalul, dacă de Blagoveștenie începe a cânta, la Sânziene acesta se îneacă cu orz, răgușește și nu mai poate cânta”, indică mai multe surse folclorice.

Foto simbol

img22005097

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!