ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CC a declarat inadmisibilă sesizarea PSRM prin care a fost contestată prelungirea stării de urgență

15:27 | 13.07.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 13 iul. /MOLDPRES/. Curtea Constituțională (CC) a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de PSRM prin care a fost contestată prelungirea stării de urgență în Republica Moldova, transmite MOLDPRES.

Sesizarea a fost depusă de către deputatul socialist, Vasile Bolea, la 30 iunie. Acesta a menționat că starea de urgență ar fi fost prelungită nejustificat, întrucât, potrivit lui, „în acea perioadă, fluxul de refugiați a reprezentat un fapt consumat, iar riscul pentru securitatea energetică nu ar necesita prelungirea stării de urgență”.În data de 24 februarie curent, Parlamentul a declarat stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, care la 21 aprilie a fost prelungită cu încă 60 de zile. Ulterior, la 23 iunie, la propunerea Guvernului, care avea la bază Raportul Comisiei pentru Situații Excepționale, Legislativul a prelungit starea de urgență cu 45 de zile.

În urma examinării sesizării, Curtea a constatat că, potrivit Raportului Comisiei pentru Situații Excepționale, „prelungirea stării de urgență a fost justificată de necesitatea asigurării securității naționale și energetice a țării, de gestionarea fluxului de refugiați, de gestionarea lanțurilor logistice, de asigurarea securității la frontieră și a ordinii publice”.

Decizia CC este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

img22005200

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!