ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul va monitoriza distribuirea corectă şi echitabilă a lemnului de foc

13:31 | 04.08.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 4 aug. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniştri a pregătit mai multe măsuri pentru a asigura consumul raţional şi echitabil al lemnului de foc în sezonul rece din acest an, în contextul crizei energetice şi vulnerabilității Republicii Moldova, din cauza războiului din Ucraina şi imprevizibilitatea concernului rus Gazprom. Despre aceasta a declarat Dumitru Udrea, secretar general al Guvernului, care a susţinut astăzi o conferinţă de presă pe această temă, transmite MOLDPRES.

„Planul Guvernului prevede asigurarea prioritară cu lemn de foc a categoriilor mai defavorizate, în special a familiilor sărace şi vârstnicilor. De asemenea, vom supraveghea ca să fie asigurată o distribuire corectă, fiind prevenite tăierile ilicite”, a declarat Dumitru Udrea.

Potrivit oficialului, preţul lemnului de foc la Agenţia Moldsilva va rămâne acelaşi ca şi în anul trecut. „Pentru lemnul speciilor tari se vor achita 550-870 de lei pentru un metru ster (cca 45 de euro), iar pentru speciile moi – în jur de 350 de lei per metru ster. Lemnul va putea fi ridicat doar în perioada de zi, cu actele corespunzătoare, numai de către gospodării casnice şi instituţii publice, în special educaţionale. Agenţii economici nu vor putea procura lemn de la Moldsilva”, a menţionat Udrea.

Distribuirea lemnului de foc se va face în două etape. Prima va include perioada până în luna decembrie, când fiecare gospodărie casnică din lista beneficiarilor va putea achiziţiona până la trei metri steri de lemn. A doua etapă se va desfăşura în luna decembrie, în funcţie de condiţiile climaterice.

„Odată cu intensificarea măsurilor de supraveghere a distribuirii lemnului de foc, vor fi sporite şi sancţiunile în cazul încălcărilor depistate în acest sens. Or, în scurt timp Guvernul va lansa o linie fierbinte, la care populaţia va putea informa autorităţile despre tăierile ilicite şi neregulile comise în procesul de distribuire. Folosirea lemnului de foc nu este o măsură permanentă, ci mai degrabă o excepţie, aplicată în perioada de tranziţie la alte măsuri, mai eficiente, de asigurare cu agent termic”, a rezumat Dumitru Udrea, secretar general al Executivului. 

img22005870

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!