ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Kestutis Kudzmanas: „Lituania este pregătită să-și împărtășească experiența și să ofere tot sprijinul necesar pentru aderarea R. Moldova la UE”

12:58 | 16.08.2022 Categorie: Interviuri, Comentarii, Evenimente

Ambasadorul Lituaniei, Kestutis Kudzmanas, își încheie mandatul în Republica Moldova la finalul săptămânii curente. Cu acest prilej, oficialul a acordat un interviu Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES.

MOLDPRES: Care sunt cele mai importante proiecte realizate în Republica Moldova cu suportul Lituaniei?

Kestutis Kudzmanas: Întâi de toate, aș dori să felicit Republica Moldova pentru obținerea statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Lituania este pregătită să-și împărtășească experiența și să ofere tot sprijinul necesar în parcursul european al R. Moldova.

Suportul Lituaniei este acordat în baza Acordului de Asociere UE - Republica Moldova, inclusiv prevederile acestuia privind Zona de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare (DCFTA). În urma alegerilor prezidențiale din 11 noiembrie 2020 și a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, R. Moldova dispune de instrumentele necesare pentru a beneficia de Acordul de Asociere și DCFTA pentru a accelera reformele în procesul de integrare în UE. Lituania este implicată activ în proiectele EU Twinning și susține inițiativele de sprijin în sectorul public, infrastructură și mediu, în implementarea reformelor politice, economice, sociale și consolidarea democrației în societate. Obiectivele principale ale Lituaniei în cooperarea bilaterală se bazează pe nevoile R. Moldova, pe programul Guvernului Lituaniei și pe prioritățile politicii de vecinătate a UE. Totodată, Ambasada Lituaniei la Chișinău este punct de contact NATO în Republica Moldova.

MOLDPRES: Care este suportul financiar oferit de Lituania în cadrul proiectelor și care sunt domeniile prioritare de investiții?

Kestutis Kudzmanas: În perioada anilor 2006-2022, Ministerul Afacerilor Externe al Lituaniei a finanțat realizarea a 150 de proiecte în R. Moldova, în sumă de peste 1,2 milioane de euro. Direcțiile prioritare sunt: realizarea reformelor prevăzute în Acordul de Asociere semnat cu UE, lupta cu corupția și dezinformarea, dezvoltarea societății civile, inclusiv prin implicarea activă a femeilor și tinerilor, promovarea principiilor democratice ale UE. Totodată, în decembrie 2021, a fost semnat un memorandum între Ministerul Afacerilor Externe al Lituaniei și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova privind fortificarea potențialului instituțional și a actului de guvernare. Pentru realizarea proiectului au fost alocați 350 de mii de euro. Sunt convins că aceste acțiuni vor aduce rezultate frumoase și suntem pregătiți să inițiem noi proiecte importante pe diverse platforme de cooperare.

MOLDPRES: Cum apreciați dialogul la nivel înalt dintre cele două țări?

Kestutis Kudzmanas: Cele două țări susțin un dialog politic la un nivel foarte înalt. În ultimul an, au avut loc trei vizite prezidențiale. Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a efectuat două vizite la Chișinău, iar omologul său moldovean Maia Sandu a realizat o vizită oficială în Lituania, unde a fost decorată cu Ordinul lui Vytautas cel Mare, cea mai înaltă distincție de stat. Totodată, au foste efectuate vizite oficiale ale premierilor, miniștrilor, ale grupurilor de experți, care au identificat necesitățile specifice în fiecare sector, au oferit expertiza necesară și au organizat instruiri pentru reprezentanții instituțiilor moldovenești. În toate sectoarele avem înregistrate rezultate foarte bune și ne dorim ca în continuare să împărtășim experiența noastră. Pe perioada mandatului meu în Republica Moldova, relațiile de cooperare cu reprezentanții conducerii au fost deschise, am avut o colaborare frumoasă. O comunicare bună am avut și cu reprezentanții organelor locale – primari și consilieri. Ne bucură că relațiile noastre se axează pe încredere și schimb de experiență, scopul primordial fiind integrarea în Uniunea Europeană, în special la această etapă când R. Moldova a primit statutul de țară candidat pentru aderarea la UE.

MOLDPRES: În acest an, una dintre cele mai mari provocări pentru țara noastră a fost criza refugiaților. Care a fost suportul acordat de Lituania în procesul de gestionare a valului de refugiați din Ucraina?

Kestutis Kudzmanas: Lituania a contribuit la bugetul Republicii Moldova cu 1,25 milioane de euro pentru a sprijini eforturile Guvernului de a face față fluxului de refugiați din Ucraina. Comunitatea donatorilor și Guvernul Republicii Moldova recunosc că asistența financiară este una dintre cele mai eficiente modalități de a ajuta țara în situația actuală. Lituania este, de asemenea, pregătită să accepte 2 000 de refugiați din Ucraina care se află în prezent în R. Moldova. Deja șapte autobuze cu refugiați ucraineni din Chișinău au plecat spre Lituania (aproape 300 de refugiați). Aș dori să evidențiez cooperarea excelentă cu Biroul Migrație și Azil din R. Moldova în organizarea relocării refugiaților în Lituania.

MOLDPRES: Pandemia COVID-19 rămâne a fi un subiect actual în Republica Moldova și Europa. Ce suport a acordat Lituania în procesul de gestionare a situației pandemice?

Kestutis Kudzmanas: La mijlocul lunii mai 2020, echipamentele de protecție fabricate în Lituania au fost livrate în R. Moldova, Armenia și Georgia. Circa 11 mii de echipamente de protecție au fost donate pentru lucrătorii medicali de aici. Totodată, au fost donate, în două tranșe, 11 mii și 26 500 de doze de vaccin AstraZeneca (Vaxzevria). Din fericire, R. Moldova a devenit prima țară din regiunea europeană care a primit vaccinul COVID-19 din inițiativa COVAX. Echipa europeană, care reunește UE și statele sale membre, este unul dintre principalii sponsori ai COVAX, contribuind cu peste 2,2 miliarde de euro.

MOLDPRES: Un subiect actual rămâne a fi conflictul transnistrean. Cum ar putea fi soluționat acesta și ce rol ar avea în procesul de integrare în UE?

Kestutis Kudzmanas: Lituania recunoaște integritatea teritorială a Republicii Moldova. Sper că acest conflict va fi soluționat treptat, inclusiv datorită facilităților obținute în urma semnării Acordului de Asociere cu UE. Este vorba de Acordul de Liber schimb, în cadrul căruia companiile moldovenești, inclusiv cele din regiunea transnistreană, pot să-și exporte producția în țările UE. Cetățenii din stânga Nistrului sesizează politica deschisă a UE și, treptat, populația și agenții economici își vor face alegerea în favoarea integrării europene. Cred că e nevoie de timp ca oamenii să aleagă stabilitatea, transparența, creșterea economică și posibilitățile extinse în realizarea studiilor. În prezent, țara beneficiază de granturi, care sunt utilizate inclusiv în stânga Nistrului. Totodată, Chișinăul deține toate mecanismele necesare pentru a soluționa acest conflict, iar la momentul integrării în UE conflictul deja ar putea fi soluționat și nu ar reprezenta un impediment în acest sens.

MOLDPRES: Ce acțiuni trebuie să întreprindă Republica Moldova pentru a face față crizei energetice?

Kestutis Kudzmanas: Criza energetică este o problemă actuală în întreaga Europă. Lituania a început să se ocupe de acest subiect încă acum 15 ani, întrucât achitam cu circa 30% mai mult pentru gaz din motive politice. Astfel, au fost construite terminale pentru petrol și gaz, ca în rezultat țara noastră să fie asigurată cu resursele necesare, dar și să le poată vinde altor state. În acest sens, trebuie să fie căutate alternative energetice. Este vorba de diversificarea surselor de livrare a gazelor, realizarea rezervelor de gaz în țările vecine, micșorarea consumului de gaz, dobândirea energiei prin intermediul panourilor solare și instalațiilor eoliene. Această energie poate fi utilizată pentru necesitățile interne, dar și pentru a fi ulterior comercializată. UE este gata să ofere suportul financiar și tehnic pentru a realiza aceste obiective.

MOLDPRES: Care sunt schimbările sesizate în Republica Moldova pe perioada mandatului dumneavoastră?

Kestutis Kudzmanas: Anii de mandat au fost cu multe schimbări, cu miniștri, premieri și președinți diferiți. În această perioadă, poziția Lituaniei nu s-a schimbat, mereu am susținut parcursul european al țării. A fost o perioadă în care cetățenii Republicii Moldova și-au exprimat susținerea față de parcursul proeuropean al țării și au simțit beneficiile Acordului de Asociere cu UE, iar ulterior Republica Moldova a primit statutul de țară candidat pentru aderarea la UE. Lituania și UE au responsabilitatea de a ajuta R. Moldova atât prin acordarea expertizei necesare, cât și financiar, pentru a putea face față tuturor provocărilor și pentru a stabiliza economia țării. Lituania și UE sunt foarte fericite că R. Moldova a ales cursul european. Mereu există provocări, dar trebuie să se discute cu cetățenii pentru a prezenta toate beneficiile integrării europene.

MOLDPRES: Care sunt pașii ce necesită a fi întreprinși de țara noastră după primirea statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană?

Kestutis Kudzmanas: Odată cu semnarea Acordului de Asociere cu UE, R. Moldova deja s-a angajat să realizeze mai multe reforme în domeniile-cheie, iar UE s-a responsabilizat să vă ajute în acest proces, atât prin acordarea expertizei necesare, cât și din punct de vedere financiar. Deja de mulți ani sunteți angajați în acest proces. Reforma justiției și lupta cu corupția sunt absolut prioritare, deoarece acestea reprezintă un garant al democrației. Un prim pas ar fi aprecierea tuturor sectoarelor, la ce etapă se află și ce acțiuni necesită a fi întreprinse. În cazul Lituaniei acest proces a durat 10 ani, totul s-a desfășurat foarte rapid. În cazul R. Moldova, acest parcurs va fi determinat atât de acțiunile cetățenilor, cât și de cele ale guvernării, mecanismele deținute în realizarea reformelor. R. Moldova a fost pregătită pentru a primi statutul de țară candidat, guvernarea a fost foarte activă, interesele țării au fost promovate intens la Bruxelles de statele care vă susțin, inclusiv de Lituania. Eu cred că Republica Moldova va deveni membru al familiei europene, lucrurile se mișcă în această direcție și credem că este o direcție corectă, spre binele întregii societăți.

MOLDPRES: Domnule Ambasador Kestutis Kudzmanas, vă mulțumim pentru amabilitatea de a acorda acest interviu agenției noastre.

Relaţiile diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Lituania au fost stabilite la 8 iulie 1992.

img22006168

img22006168

img22006168

img22006168

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!