ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană au avut o întrevedere de lucru

16:01 | 16.08.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 16 aug. /MOLDPRES/. Conform agendei convenite, în data de 16 august 2022, în regim online, a fost organizată întrevederea de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului, Oleg Serebrian, şi a Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, la care au asistat delegați ai participanților din cadrul formatului de negocieri „5+2”, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Pe agenda discuțiilor a figurat dinamica reuniunilor și activitățile desfășurate în grupurile de lucru sectoriale care s-au convocat în 10 ședințe în anul curent, fiind agreat ca în timpul apropiat să fie întruniți în noi reuniuni experții din sfera telecomunicațiilor, educației, ocrotirii sănătății, agriculturii și protecției mediului ambiant.

Negociatorul principal de la Chișinău a evidențiat necesitatea reluării în condiții prielnice a procesului educațional în școlile cu predare în limba română, excluderii termenelor-limită și a precondițiilor inadmisibile pentru asigurarea accesului neîntrerupt la terenurile agricole din raionul Dubăsari, eliminarea obstacolelor nejustificate în calea liberei circulații în/dinspre regiunea transnistreană pentru toate categoriile de cetățeni, fără gestionări de liste de persoane indezirabile din partea Tiraspolului, utilizarea rațională a resurselor apă din râul Nistru, evitarea conferirii conotațiilor politice exagerate problemelor de ordin tehnic.

La fel, a fost exprimată îngrijorarea în legătură cu dificultățile înfruntate în ultima perioadă de timp de către locuitorii din perimetrul Zonei de Securitate, inclusiv din raionul Dubăsari, cu bariere/ restricții întâmpinate la transportarea diferitor categorii de mărfuri de strictă necesitate, verificări detaliate a actelor și a mijloacelor de transport, rețineri intervale de timp îndelungat la trecerea prin așa-numitele posturi neautorizate de control ale Tiraspolului, fiind solicitată înlăturarea cât de curând posibil a acestor impedimente ce complică inutil viața cetățenilor.

Tema importului de medicamente și a preparatelor de uz fitosanitar de către agenții economici din regiune a fost atinsă de către Tiraspol, căruia i s-a evocat că aceste importuri se efectuează conform rigorilor cadrului normativ în vigoare și nu sunt cerințe intenționat inventate ce ies în afara standardelor internaționale și ale Uniunii Europene, armonizate de către Republica Moldova, cu precizarea că definitivarea și punerea în aplicare a nomenclatoarelor unice și excluderea abordărilor paralele vor contribui la soluționarea durabilă a problemei.

Reprezentantul politic de la Tiraspol a readus în discuție pretinsele dificultăți întâmpinate în sfera bancară și s-a arătat deranjat de mecanismul pus în aplicare din 1 august curent referitor la parcurgerea procedurii de notificare-permitere a trecerii peste frontiera de stat a Republicii Moldova a persoanelor cu poziții de răspundere din regiune ce efectuează deplasări în interes de serviciu. 

La rândul său, reprezentantul politic de la Chișinău a reamintit despre necesitatea respectării rigorilor prescrise de legislația națională în vigoare și în dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale, depolitizării activității ce vizează activitatea organelor de drept, asigurării implementării cu bună-credință a angajamentelor asumate anterior, conștientizării situației regionale complexe și a riscurilor curente, asigurării în regiune a unei libere circulații plenare și similare cu abordările manifestate de către autoritățile competente ale Republicii Moldova în raport cu locuitorii din regiunea transnistreană a țării, evitării scenariilor de escaladare și de tensionare a situației.

Negociatorii principali au convenit că vor menține și în continuare un dialog activ și focusat pe rezolvarea problemelor existente în interesul cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Foto: Biroul de reintegrare

img22006177

img22006177

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!