ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ecosistemul râului Prut va fi revitalizat cu ajutorul ONU

13:50 | 13.09.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 13 sep. /MOLDPRES/. În următorii cinci ani vor fi întreprinse mai multe acțiuni pentru a asigura integritatea ecologică a zonelor umede cheie din bazinul râului Prut, fiind asigurată revitalizarea biodiversității, resurselor terestre și acvatice, precum și a ecosistemelor, a anunţat astăzi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), transmite MOLDPRES.

Proiectul PNUD „Conservarea și gestionarea durabilă a zonelor umede cu accent pe zonele cu valoare naturală ridicată din bazinul râului Prut”, în valoare de circa 900 de mii de dolari SUA, va fi desfășurat în parteneriat cu Ministerul Mediului, cu suportul financiar al Facilității Globale de Mediu (GEF).

„Cu sprijinul proiectului vor fi restabilite zonele umede strategice, inclusiv fâșiile protejate din Rezervația Biosferei Prutului de Jos și va fi reabilitată albia veche a râului Camenca, în beneficiul zonei umede din Rezervația Științifică „Pădurea Domnească” și al localităților învecinate. Reabilitarea cursului vechi al râului Camenca, afluent al Prutului, va genera anual circa 8,3 milioane de metri cubi de apă pentru menținerea zonelor umede din secțiunea mediană a Prutului, aflate acum în declin și va asigura supraviețuirea a aproximativ 11.175 ha de habitat valoros de luncă”, indică PNUD.

Totodată, vor fi întreprinse acțiuni pentru a susține includerea Rezervației Științifice „Pădurea Domnească” pe lista zonelor umede protejate de Convenția internațională Ramsar. "În coordonare cu autoritățile din România și Ucraina, proiectul va mai facilita lucrările de pregătire pentru desemnarea unei Rezervații a Biosferei trilaterale, Programul „Omul și biosfera” al UNESCO, care va cuprinde Rezervația Biosferei Prutului de Jos (Republica Moldova) și Delta Dunării (România și Ucraina). Astfel, se va asigura armonizarea măsurilor de protecție a zonelor umede și monitorizare a biodiversității în bazinul de jos al Dunării", conform sursei citate.

„Zonele umede din Moldova sunt niște ecosisteme bogate care oferă habitate esențiale pentru numeroase specii de plante și animale. Totodată, au o importanță majoră pentru suplinirea rezervelor de ape subterane, prevenirea inundațiilor și reducerea poluării. Având în vedere scăderea lor dramatică, acest proiect, prin pilotarea intervențiilor la fața locului și consolidarea cadrului de reglementare, va deschide calea pentru o abordare sistematică a revitalizării zonelor umede. Obiectivul este de a obține o integritate ecologică a zonelor de luncă inundabilă din bazinul râului Prut, asigurând o stare pozitivă a biodiversității, terenurilor și resurselor de apă, precum și servicii ecosistemice”, a rezumat Dima Al-Khatib, Reprezentant rezident PNUD în Republica Moldova.

Foto: PNUD

img22006857

img22006857

img22006857

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!