ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Yoshihiro Katayama: „Mă bucur că echipamentele donate de Japonia ajută la creșterea competitivității produselor moldovenești”

16:56 | 16.09.2022 Categorie: Interviuri, Comentarii, Evenimente

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yoshihiro Katayama, a acordat un interviu Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES pe subiecte de actualitate, relațiile bilaterale și investițiile realizate în țara noastră.

MOLDPRES: Dumneavoastră ați activat o perioadă îndelungată în calitate de diplomat în România și ați putut urmări situația din țara noastră de foarte aproape. Cum s-a schimbat Republica Moldova în acești 31 de ani de independență? Actualul curs spre UE este doar o aspirație sau un scop bine determinat ce poate fi atins?

Yoshihiro Katayama: În iulie 1981 am început cariera mea diplomatică la București, încă de atunci știam că există un popor, dincolo de granița cu România, care vorbește aceeași limbă. Totuși, în acea perioadă nu am avut acces în această zonă, dar mereu am avut un interes mare față de Republica Moldova. Pentru prima oară am vizitat țara în martie 2005, perioadă când am activat la Kiev în calitate de consilier pe probleme economice. Atunci am fost trimis la Chișinău în calitate de observator. Am venit aici cu cea mai mare plăcere, am văzut că Republica Moldova este o țară foarte frumoasă, mi-a plăcut mult capitala țării, care este un oraș foarte verde și frumos, atunci visul meu de la începutul anilor '80 a fost împlinit. Ulterior, la începutul anului 2020 am fost numit Ambasador al Japoniei la Chișinău, ceea ce m-a bucurat enorm. În mod special, mi-a plăcut prezența mare a mașinilor japoneze și faptul că două companii prestigioase japoneze: Sumitomo Electric și Fujikura Automotive MLD au făcut aici investiții substanțiale și au creat peste 6200 de locuri de muncă. În această perioadă am urmărit o schimbare din punct de vedere democratic, fapt care a devenit o prioritate pentru autorități. Cu referire la integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, există deja fapte exacte, mă refer la creșterea volumului exportului spre UE, acesta fiind de 2/3 din volumul total. Totodată, Republica Moldova a primit statutul de țară candidat pentru aderarea la UE, Guvernul a muncit mult pentru aceasta. Consider că Uniunea Europeană este o cale firească de dezvoltare a Republicii Moldova.

MOLDPRES: Cum apreciați mandatul dumneavoastră în țara noastră, care a fost marcat de pandemia COVID-19 și criza refugiaților? 

Yoshihiro Katayama: Într-adevăr, practic întregul mandat a fost în perioada pandemică, iar în luna februarie curent a început războiul din Ucraina. Chiar și în astfel de situații, ambasada trebuie să activeze în continuare și să ofere suportul necesar conaționalilor. De la începutul mandatului mi-am propus să cunosc mai multă lume din Guvern, din sfera culturală, presă și profesori. Astfel, am găzduit mai multe evenimente importante, cu respectarea normelor sanitare. În cadrul acestora am făcut schimb de opinii și am cunoscut situația din Republica Moldova. În această perioadă, am reușit să continuăm să implementăm proiectele importante, dar și să inițiem altele noi. În februarie, a fost deschis centrul de digitizare în cadrul Bibliotecii Naționale a Moldovei, în aceeași lună am organizat un concert la care a evoluat un dirijor japonez. Un aspect trist a fost faptul că din cauza pandemiei am anulat câteva evenimente culturale, am luat greu deciziile deoarece poporul moldovean are un interes major față de cultura japoneză. Cu referire la conflictul din Ucraina, acesta continue, noi urmărim situația cu atenție și oferim protecția necesară conaționalilor. După izbucnirea acestuia, câteva grupuri de experți au venit în Republica Moldova pentru a evalua situația și necesitățile, ulterior s-a decis acordarea unui suport financiar pentru procurarea echipamentelor medicale atât pentru refugiați, cât și pentru cetățenii de aici.

MOLDPRES: Japonia este al treilea cel mai mare donator al Republicii Moldova, după SUA şi UE. Un suport, în sumă de 26,54 mln de dolari SUA, a fost alocat pentru domeniul agricol, creșterea producției pe piețele externe. În urma investițiilor realizate, cum a evoluat exportul produselor moldovenești pe piața internă a Japoniei și care sunt cele mai competitive produse în acest sens?

Yoshihiro Katayama: De fiecare dată, înainte de a decide sectorul pentru asistența de dezvoltare vorbim cu partenerii de aici. În urma discuțiilor, s-a stabilit că agricultura este o ramură foarte importantă pentru economia țării. Astfel, am oferit resursele necesare pentru ca Republica Moldova să poată procura tehnică nouă. În baza rapoartelor prezentate am putut urmări cum contribuie aceste donații la economia țării și mă bucur că vedem rezultate bune în acest sens. Sunt fericit că aceste echipamente ajută la creșterea competitivității produselor moldovenești pe piețele străine. În mod sigur, vinurile moldovenești sunt foarte apreciate, dar nu la potențialul existent. Cred că există un spațiu de desfacere și mai mare. În ultimii 10 ani, prezența vinurilor moldovenești a crescut mult pe piața japoneză și trebuie să fie continuate eforturile în această direcție. Totodată, sperăm ca varietatea și cantitatea produselor moldovenești să crească pe piața japoneză. Astfel, în anul 2025, în orașul Osaka, va fi organizată o expoziție internațională, la care urmează să participe și Republica Moldova, unde vor fi prezentate mai multe produse ale țării și va fi realizat un schimb de experiență. 

MOLDPRES: În anul 2020 a fost semnat un Acord pentru furnizarea echipamentului medical în sumă de circa 800 mii de dolari SUA. În luna august curent, a fost semnat un nou Acord privind implementarea Programului de consolidare a sistemului medical din țara noastră, în sumă de 7 mln de euro. Ce echipamente medicale urmează a fi procurate și câte instituții medicale din țară vor beneficia de acestea?

Yoshihiro Katayama: La fel ca și în alte cazuri, despre nevoile medicale ne-au comunicat colegii din Guvernul Republicii Moldova. Astfel, în cadrul proiectului din anul 2020 sunt achiziționate echipamente de imagistica medicală (radiografie și tomografia computerizată) pentru Spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco” și Spitalul Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coțaga”. Cu referire la proiectul din anul curent, odată cu începerea războiului din Ucraina am văzut că mulți refugiați au început să vină aici, iar Guvernul și poporul moldovean i-au primit cu mare grijă. Am urmărit situația, ulterior au venit aici trei delegații de specialiști pentru a stabili domeniile ce necesită asistență urgentă. În urma unor analize, am venit cu o decizie urgentă de a oferi asistență în domeniul medical pentru procurarea echipamentelor ce vor fi utilizate atât de refugiați, cât și de cetățenii moldoveni. În cadrul proiectului urmează a fi achiziționate echipamente pentru radiografie, ultrasonografie și dializă. Acestea vor fi transmise Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”, Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutului de Medicină Urgentă, Institutului Mamei și Copilului și Institutului Oncologic. Specialiștii noștri au văzut că aveți medici buni și bine pregătiți, doar că mai este nevoie de echipamente medicale și de aceea am venit cu această asistență.

MOLDPRES: Unul dintre cele mai valoroase proiecte pentru patrimoniul cultural inițiate cu suportul Japoniei este digitizarea Bibliotecii Naționale pentru care au fost alocați 400 mii de dolari SUA. La ce etapă de implementare se află proiectul și cât de necesar este ca, în lumea modernă, cultura și educația să treacă prin procesul de digitalizare?

Yoshihiro Katayama: Republica Moldova se bucură de o vastă cultură, iar Biblioteca Națională a Moldovei este instituția care deține foarte multe cărți, documente și alte materiale ce trebuie să fie păstrate pentru generațiile viitoare. Această bogăție culturală poate fi salvată prin digitalizare. Decizia de a oferi aceste echipamente pentru crearea unui Centru de digitizare în cadrul bibliotecii a fost discutată cu colegii din Guvernul de aici. Ceremonia de deschidere a centrului a avut loc pe 23 februarie curent, de Ziua Națională a Japoniei. Echipamentele deja au fost instalate și în prezent specialiștii lucrează la copierea materialelor. Totodată, în așa mod, cadrele didactice și copiii din alte localități, nu doar din Chișinău, vor avea acces ușor la acestea.

MOLDPRES: Cunoaștem despre pasiunea dumneavoastră pentru dansurile sportive și faptul că ați reprezentat Republica Moldova la competițiile internaționale. Ce sentimente ați avut în timp ce în spate purtați tricolorul țării noastre? 

Yoshihiro Katayama: În liceu am jucat fotbal, iar după ce am absolvit facultatea am devenit diplomat. M-am căsătorit la 23 de ani, împreună cu soția avem patru copii. În timp ce am fost numit consilier pe probleme economice la ambasada Japoniei de la Kiev, soția trebuia să stea la Tokyo, deoarece copiii învățau acolo la școală. Astfel, în iulie 2004 am plecat singur. Atunci, departe de familie, am decis să mănânc sănătos și să fac sport. Întâmplător am descoperit dansul sportiv, am început antrenamentele doar ca un hobby. Ulterior, în aprilie 2008, am fost transferat de la Kiev la București și acolo am început să particip la diverse concursuri. În cadrul unui concurs internațional am văzut performanța dansatorilor din ansamblul „Codreanca” și am avut un șoc. Erau atât de bine pregătiți. Atunci m-i s-a întipărit în minte clubul și țara pe care o reprezintă. La începutul anului 2020 am fost numit ambasador al Japoniei în Republica Moldova și am sosit la Chișinău în luna februarie. Am îndrăznit să fac o vizită la club și am fost foarte norocos să fiu primit la „Codreanca”, unde fac antrenamentele cu o doamnă. Pentru mine este o onoare să fac parte din acest ansamblu de dansuri, care este unul dintre cele mai prestigioase din întreaga lume. În urma antrenamentelor efectuate timp de doi ani, am decis să participăm la concursuri și fără îndoială m-am înregistrat în calitate de dansator care face parte din Federația Republicii Moldova de Dans Sportiv. Era firesc să fac acest lucru. Pentru mine este o mare fericire să reprezint ansamblul „Codreanca” și Republica Moldova, mă simt un dansator norocos.

MOLDPRES: Cum ați prezenta conaționalilor dumneavoastră poporul și țara noastră?  

Yoshihiro Katayama: Până acum câțiva ani, japonezii nu cunoșteau foarte multe despre Republica Moldova, iar odată cu începerea războiului din Ucraina, presa de la noi a prezentat situația privind conflictul și refugiații. Într-o astfel de situație foarte tragică, Republica Moldova a devenit destul de cunoscută drept o țară vecină cu Ucraina, care imediat a primit refugiați. Acest lucru a fost privit foarte pozitiv. Fără compensații sau alte condiții, familiile de aici au început să primească în casele lor refugiații, ceea ce este un fapt impresionant. De aceea, aș dori să spun conaționalilor că Republica Moldova este o țară foarte frumoasă cu un popor primitor și prietenos, care a reacționat într-o manieră deosebită într-o situație atât de dificilă. Aș dori ca mai mulți japonezi să viziteze Republica Moldova pentru că aveți o țară foarte frumoasă, cu locuri ce merită a fi văzute de turiștii japonezi. 

MOLDPRES: Domnule Ambasador Yoshihiro Katayama, vă mulțumim pentru amabilitatea de a acorda acest interviu agenției noastre.

img22007003

img22007003

img22007003

img22007003

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!