ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pe timp de criză, încălzirea prin intermediul sistemului centralizat este mai eficientă

11:38 | 21.09.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 21 sep. /MOLDPRES/. Circa 30 de instituții publice din municipiul Bălți sunt în proces de reconectare, în această perioadă, la sistemul centralizat de termoficare, urmare a deciziei Guvernului. Printre acestea sunt clădirile Spitalului, Centrului de transfuzie a sângelui, Curții de Apel, Procuraturii, Universității „Alecu Russo”, primăriei și altele, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

În cazul unor instituții, precum ar fi Direcția de arhivă Bălți, sunt instalate puncte termice individuale, ce permit reglarea automată și manuală a temperaturii în clădire, precum și în fiecare birou sau etaj. Asemenea puncte termice individuale au fost instalate și în 130 de blocuri de locuit din Bălți, cu ajutorul unor finanțări externe. În trei ani, 2/3 din sectorul rezidențial din oraș urmează să fie cuprins în proiectul de modernizare a sistemului de termoficare, cu trecere la sistemul de distribuție pe orizontală.

„În urma acestor reconectări, are loc utilizarea eficientă a combustibilului primar - gazele naturale. Este mult mai eficient a le arde în cogenerare, pentru a produce și energie termică, și energie electrică, concomitent”, susține directorul interimar al CET Nord din Bălți, Marian Brânză.

Anul trecut, în blocul în care locuiește bălțeanul Sergiu Meleca a fost schimbat sistemul de încălzire. Cel tradițional pe verticală a fost înlocuit cu unul modern, pe orizontală. Iar, în consecință, facturile au fost cu 30-40% mai mici. Pe lângă asta, în apartamente a apărut și apa caldă centralizată, care a lipsit aproape 30 de ani. „Fiecare proprietar de apartament reglează temperatura pe panoul de pe scară, așa cum crede el că este mai bine”, povestește Sergiu Meleca. 

Guvernul are ca prioritate eficientizarea sectorului energetic. Potrivit directorului general al Agenției Proprietății Publice, Eugeniu Cozonac, resursele existente trebuie să fie utilizate în cel mai eficient mod.

Foto: Guvern

img22007101

img22007101

img22007101

img22007101

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!