ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030” a fost aprobată de Guvern

14:16 | 23.09.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 23 sep. /MOLDPRES/. Executivul a aprobat, în ședința de astăzi de la Cahul, Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”. Documentul reprezintă viziunea strategică pentru dezvoltarea țării în următorii șapte ani, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului. 

Guvernul își propune să realizeze proiecte emblematice care vor schimba fundamental calitatea vieții și vor accelera dezvoltarea economiei. Printre acestea se numără autostrada Chișinău–Iași și alte cel puțin 5 poduri rutiere între Republica Moldova și România la Giurgiulești, Leova, Cantemir, Ungheni și Nisporeni; două spitale regionale în Bălți și Cahul; instituții medicale raionale moderne; școli și licee model în toate orașele-poli; sisteme de canalizare și stații de epurare noi sau reabilitate în fiecare localitate cu peste 15.000 de locuitori.

Conform Strategiei, va fi asigurată implementarea unor politici orientate spre dezvoltare care susțin activitățile productive, crearea de locuri de muncă decente, antreprenoriatul, creativitatea și inovația, creșterea întreprinderilor mici și mijlocii, inclusiv prin accesul la servicii financiare.

„Strategia „Moldova Europeană 2030” este un document vizionar, dar cu acțiuni concrete și realizabile, fiind ancorată în programele de finanțare planificate pentru Republica Moldova în următorii ani”, a declarat prim-ministrul Natalia Gavrilița.

În iulie-august curent, proiectul Strategiei a fost consultat public. Peste 300 de propuneri au fost recepționate și analizate de Cancelaria de Stat. În perioada următoare, Strategia va fi discutată și propusă spre adoptare Parlamentului Republicii Moldova.

Foto: Guvern 

img22007194

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!