ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău a fost lansată platforma de asistență în comerț EaP Trade Helpdesk

15:58 | 26.09.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 26 sep. /MOLDPRES/. Uniunea Europeană și Centrul de Comerț Internațional, în parteneriat cu Ministerul Economiei au lansat astăzi platforma de asistență în comerț a Parteneriatului Estic (PaE) pentru comunitatea de afaceri din Republica Moldova, informează MOLDPRES.

Prin intermediul noii platforme EaP Trade Helpdesk (https://eap.tradehelpdesk.org/ro pentru limba română și https://eap.tradehelpdesk.org/ru pentru limba rusă), reprezentanții sectorului public și privat vor avea acces la informații comerciale ce vor contribui la intensificarea comerțului între țările din regiunea Parteneriatului Estic cu Uniunea Europeană.

Secretarul de stat al Ministerului Economiei, Vadim Gumene, a specificat că platforma va reprezenta un spațiu informațional eficient pentru toate părțile implicate în comerțul internațional. „Întreprinderile din statele membre ale Parteneriatului Estic, inclusiv Republica Moldova, vor avea acces sporit la informații comerciale veridice și transparente privind regiunea PaE și UE. Astfel, centrul de asistență online va permite întreprinderilor să raporteze probleme legate de export și import și să obțină soluții practice de la autoritățile responsabile”, a spus Vadim Gumene.

La rândul său, consilierul pe probleme de Comerț din cadrul Delegației UE în Republica Moldova, Vasile Plămădeală, a menționat că utilizarea platformei Trade Helpdesk va permite valorificarea tuturor oportunităților și potențialului de export neutilizat. „Aceasta va favoriza identificarea noilor piețe și produse pentru comerț în regiunea Parteneriatului Estic și în UE, oferind un acces mai ușor la piața europeană”, a afirmat Vasile Plămădeală.

Uniunea Europeană este cea mai mare piață de export pentru produsele moldovenești și are un potențial de creștere cu 20% mai mare în următorii cinci ani. Acest lucru ar putea favoriza un export suplimentar de 1,12 miliarde de euro.

img22007235

img22007235

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!