ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ambasadorul Chinei în R. Moldova susține că există un potențial mare pentru investiții reciproce

12:58 | 05.10.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 5 oct. /MOLDPRES/. Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Yan Wenbin, susține că există un potențial mare pentru investiții și cooperare între cele două țări. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu acordat Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES.

Potrivit oficialului, China a devenit unul dintre cei mai mari investitori străini din lume. În 2021, investițiile directe la nivelul întregii industrii ale Chinei în străinătate au fost de aproximativ 145,19 miliarde de dolari SUA, cu o creștere anuală de 2.2%.

„Din păcate, până în prezent, investițiile Chinei în Moldova sunt departe de a fi satisfăcătoare. Acesta este un punct slab în relația dintre cele două state, care trebuie remediat cât mai curând posibil. Pe de altă parte, aceasta înseamnă că există un potențial mare pentru investiții și cooperare între părți”, a spus Yan Wenbin.

Ambasadorul a subliniat că Guvernul R. Moldova depune efort pentru a atrage investiții străine prin intermediul cărora să dezvolte cultivarea produselor agricole și procesarea avansată, digitalizarea, infrastructura de transport, noi energii și alte domenii.

„China este o mare putere în aceste domenii, iar cele două țări pot avansa în discuții și pot căuta oportunități de colaborare. Ambasada Chinei va oferi în mod activ asistență în acest sens. Cooperarea investițională este strâns legată de un bun mediu de afaceri. Sperăm și credem că Moldova va oferi investitorilor chinezi un mediu deschis, echitabil, nediscriminatoriu și previzibil”, a menționat oficialul.

Yan Wenbin a preluat funcția de Ambasador al Chinei în Republica Moldova în decembrie 2021.

Foto: Ambasada Republicii Populare Chineze la Chișinău 

img22007457

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!