ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful statului a cerut să fie respectate hotarele Republicii Moldova

11:01 | 11.10.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 11 oct. /MOLDPRES/. Șeful statului Maia Sandu a cerut astăzi să fie respectate hotarele Republicii Moldova. Solicitarea a fost făcută în contextul în care trei ținte aeriene lansate de Rusia spre Ucraina au survolat ieri spațiul aerian al țării noastre, transmite MOLDPRES.

În cadrul unui briefing de presă, oficialul a declarat că acțiunea reprezintă o încălcare flagrantă a spațiului aerian și a neutralității țării noastre comisă de forțele armate ruse. „Rusia a lansat ieri un atac masiv cu rachete spre ținte civile și obiecte de infrastructură ce sunt critice pentru populație. Bombardarea și uciderea oamenilor nevinovați este o crimă de război pe care noi o condamnăm cu fermitate. În timpul atacului, câteva rachete au traversat neautorizat spațiul aerian al țării noastre. Republica Moldova este o țară pașnică, care respectă integritatea teritorială și suveranitatea altor țări. Am spus acest lucru de fiecare dată și am demonstrat acest fapt prin acțiuni, de aceea solicităm să fie respectate și hotarele noastre”, a spus Maia Sandu.

Președintele a menționat că autoritățile fac totul pentru a păstra pacea și liniștea în țară. Oficialul a specificat că „presiunile cresc zilnic, iar încercările de a destabiliza situația în țară sunt tot mai frecvente”.

„Datoria noastră este să nu ne lăsăm manipulați și provocați de cei care își doresc război și haos. Nu vom permite destabilizarea situației din țară și dezbinarea societății. Grupările criminale vor să creeze o situație de conflict pentru a răsturna ordinea publică și a ajunge la putere, fapt prin care Rusia să poată folosi țara noastră în război. Hoții implică oamenii pentru a-și atinge scopurile. Nu vă faceți iluzii, nu veți reuși. Trădarea de patrie va fi sancționată dur. Mulțumim polițiștilor pentru că au reușit să mențină ordinea publică, fără violențe, în cadrul protestelor organizate și finanțate de hoți. Corturile au fost dezinstalate de pe carosabil, însă acțiunile provocatoare continuă”, a afirmat Maia Sandu.

În contextul situației actuale, oficialul a solicitat Guvernului să examineze modificarea temporară a legislației, care va permite poliției să asigure ordinea publică. Șeful statului a subliniat că autoritățile depun tot efortul pentru a asigura pacea, stabilitatea și ordinea în țară.

img22007609

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!