ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova va primi 25,5 mln de euro pentru realizarea proiectelor în domenii strategice

20:12 | 13.10.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 13 oct. /MOLDPRES/. Republica Moldova va primi circa 25,5 milioane de euro din partea României pentru demararea implementării proiectelor în domenii strategice, precum sunt educația și îmbunătățirea serviciilor de utilitate publică. Decizia a fost luată în baza solicitărilor autorităților de la Chișinău și propunerilor pregătite de ministere, la reuniunea Comitetului de Coordonare pentru Managementul Acordului de asistență bilaterală România – R. Moldova, care s-a desfășurat la Palatul Victoria, sediul Executivului de la București, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului. 

Suma acordată face parte din ajutorul financiar nerambursabil, în valoare de 100 de milioane de euro, prevăzut în Acordul bilateral de asistență tehnică și financiară, semnat, la data de 11 februarie anul curent, de prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, și premierul roman Nicolae-Ionel Ciucă.

Astfel, prin cele 57 de proiecte investiționale, prevăzute în proiectul ”Satul European”, se va asigura creșterea accesului la servicii îmbunătățite de apă și canalizare a peste 95.000 de persoane.

Totodată, pentru asigurarea unui proces educațional de calitate, 135 de instituții de învățământ secundar vor fi dotate cu echipamente de laborator pentru cabinetele de fizică, chimie și biologie. În plus, vor fi achiziționate 125 de microbuze și 14 autobuze școlare, special amenajate pentru transportul copiilor cu dizabilități.

Perioada de implementare a Acordului este de șapte ani de la intrarea în vigoare, iar proiectele propuse în cadrul acestuia vor contribui la intensificarea cooperării între România şi Republica Moldova, promovarea procesului de reforme în spirit european, precum și creșterea rezilienței țării noastre la factorii destabilizatori.

img22007713

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!