ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moscova dorește să destabilizeze cu orice preț Republica Moldova

12:35 | 19.10.2022 Categorie: Interviuri, Comentarii, Evenimente

Republica Moldova este amenințată cu destabilizarea în contextul marelui conflict geopolitic dintre încercarea lui Putin de a reface Imperiul Rus, pe de o parte, și rezistența eroică ucraineană conjugată cu eforturile Occidentului de a păstra ordinea mondială bazată pe dreptul suveran al popoarelor să-și aleagă modelul de dezvoltare, pe de alta. De la 1991 încoace, niciodată Moscova nu și-a dorit mai tare o Moldovă instabilă, transformată treptat într-un stat antioccidental și antiucrainean. De această dată chiar contează puternic ce fel de guvernare va fi la Chișinău și care va fi atitudinea ei față de agresiunea rusească din Ucraina.

Modelul ales de scenariștii Kremlinului este unul clasic și răsuflat. Mai întâi, destabilizare prin proteste cu caracter social. Urmează provocarea organelor de forță la măsuri mai energice și înscenarea unei altercații soldate cu victime. Și, în final, asediul și devastarea edificiilor instituțiilor centrale ale statului. Este vorba despre încercarea de a crea condiții pentru o schimbare violentă a puterii și antrenarea Republicii Moldova în războiul din regiune.

Cineva poate obiecta că acest scenariu este prea apocaliptic, însă comportamentul rușilor pe teritoriul fostului imperiu demonstrează că ei practică cu prisosință asemenea acțiuni destabilizatoare. Cu atât mai mult acum, când ei s-au împotmolit rău în războiul din Ucraina și înfrângerea devine iminentă. Astăzi Kremlinul are nevoie nu de o Moldovă care sprijină Ucraina, ci de una antiucraineană și agresivă.

Cetățenii noștri care participă la protestele de la Chișinău nu prea înțeleg pe cât de gravă este situația. Ei, fără să conștientizeze, devin părtașii unui război criminal. Rusia nu-și ascunde de această dată adevăratele intenții. Refacerea Imperiului, dispariția Ucrainei, apoi și a altor state ex-sovietice de pe harta politică a lumii, instaurarea unui regim dictatorial în tot acest spațiu - iată obiectivele pe care propagandiștii Kremlinului le emit seară de seară. Protestele de la Chișinău se înscriu perfect în acest scenariu și nu pot fi desculpabilizate prin afirmațiile puierile despre pluralismul politic și nemulțumirile sociale.

Caracterul pro-rusesc și implicit pro-război al acțiunilor de destabilizare sunt evidente. Partidele și personajele care incită la proteste au vechime în demersul lor pro-Moscova. Însă acești pretinși politicieni nu înțeleg un lucru simplu. Ceea ce face acum Rusia în Ucraina este o crimă uriașă. Odată cu sfârșitul ostilităților, Rusia va apărea în fața unui Tribunal de război unde va răspunde pentru crimele comise. Nu numai Putin și generalii săi, ci întreg statul criminal rus va răspunde pentru viețile sutelor de mii de oameni nevinovați, pentru o țară distrusă, pentru promovarea unei politici șovine și imperiale incompatibile cu dreptul internațional.

Germania nazistă a fost pedepsită în calitate de stat care a comis crime de război și a promovat ura rasială. Crimele Rusiei sunt comparabile. Ca și în Germania, în Rusia după război toate instituțiile statului criminal vor fi dizolvate, ideologia imperială va fi interzisă, iar țara va fi nevoită să plătească Ucrainei enorme despăgubiri de război. Vor suferi pe mulți ani înainte toți rușii, așa cum au suferit germanii pe parcursul anilor în care extirpau ideologia nazistă și urmările ei.

Vom trebui să întreprindem măsuri coercitive și noi, în Republica Moldova. Toți cei care au destabilizat situația în condițiile excepționale în care ne aflăm acum, toate partidele care promovează politica imperială a unui alt stat vor trebui dizolvate, iar liderii lor vor răspunde pentru susținerea directă sau indirectă a agresiunii rusești în Ucraina și subminarea Moldovei.

Aceste acțiuni nu vor avea un caracter local. Întreaga lume se va implica în procesul de reformare a relațiilor internaționale și a instituțiilor care și-au dovedit ineficiența în această criză majoră. Vor fi luate măsuri pentru a exclude pe viitor repetarea crimelor monstruoase și a încercărilor de a schimba ordinea mondială prin războaie și genocid. Republica Moldova va intra cu siguranță în perimetrul unde eliminarea rămășițelor ideologiei criminale va fi făcută cu hotărâre pentru a imprima transformărilor benefice un caracter ireversibil.

img22007830

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!