ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Activitățile nucleare sau radiologice vor fi reglementate prin lege

13:05 | 20.10.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 20 oct. /MOLDPRES/. Activitățile nucleare sau radiologice, care produc expuneri la radiații ionizate a personalului și populației, vor fi reglementate prin lege. Un proiect de lege cu privire la cerințele de bază în securitatea radiologică a fost aprobat astăzi în lectura a doua de Legislativ, comunică MOLDPRES.

Potrivit autorilor, documentul va contribui la reducerea expunerilor, diminuarea riscului de contaminare radioactivă a mediului, dar și la sporirea transparenței în procesul decizional conex reglementării securității radiologice.

Până în prezent, în Republica Moldova nu a fost niciun act normativ în vigoare, care ar prevedea cerințe generale și specifice privind asigurarea securității și protecției radiologice în condițiile impactului surselor de radiații ionizate utilizate în industrie, cercetări, securitatea statului, știință, incidente ori accidente radiologice, sau cele de proveniență naturală.

Proiectul de lege cu privire la cerințele de bază în securitatea radiologică a fost votat de 72 de deputați și va intra în vigoare peste șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!