ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Agenția Franceză de Dezvoltare va aloca 60 mln de euro pentru energia durabilă din R. Moldova

10:58 | 29.10.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 29 oct. /MOLDPRES/. Republica Moldova și Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD) au semnat ieri un Acord de facilitate de credit în valoare de 60 de milioane de euro, care va ajuta ţara noastră să promoveze energia regenerabilă, să sporească sustenabilitatea sectorului feroviar și să atenueze impactul crizei energetice asupra familiilor defavorizate, transmite MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Finanţelor de la Chişinău, pe termen scurt, acest suport bugetar pentru implementarea politicilor este un răspuns la necesitățile imediate de finanțare ale Moldovei în contextul crizei ucrainene (creșterea prețurilor la energie, aflux de refugiați). „Pe termen mediu, acest program va susține reformele regulatorii care contribuie la convergența către standardele și normele UE, la diversificarea surselor de energie și la decarbonizarea economiei Republicii Moldova”, conform sursei citate.

Cécile Couprie, director regional AFD pentru Eurasia, a declarat la ceremonia de semnare a acordului că „suportul pentru Republica Moldova și traiectoria sa europeană în contextul actual este de cea mai mare importanță și va fi pe agenda viitoarei Conferințe de Suport pentru Moldova de la Paris”.

La rândul său, Dumitru Budianschi, ministrul Finanțelor, a estimat că “Programul AFD, în paralel cu Programul de operațiuni pentru politici de dezvoltare al Băncii Mondiale, va ajuta Moldova să facă față crizei bugetare și celei energetice”.

Până la finele anului 2022, AFD va semna și va aloca 75 min de euro în calitate de suport bugetar pentru Republica Moldova.

Foto: Ministerul Finanţelor

img22008160

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!