ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul „Mioriţă Laie-Bucălaie" s-a desfăşurat la Cimişlia

09:53 | 31.10.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 31 oct. /MOLDPRES/. „Mioriţă Laie-Bucălaie" este genericul unui festival internațional care s-a desfăşurat, în perioada 29-30 octombrie, la Cimişlia. Evenimentul a fost organizat de Federaţia Naţională a Crescătorilor de Ovine şi Caprine, în parteneriat cu primăria orașului, Consiliul raional, și a avut drept scop promovarea îndeletnicirilor, tradițiilor şi obiceiurilor caracteristice regiunii de sud a ţării, în special ale oieritului și căprăritului, transmite MOLDPRES.

La festival au participat crescători de ovine și caprine din țara noastră, precum și din Armenia, Bulgaria, Kazahstan, Kârgâzstan, România, Ucraina și Uzbekistan.

Agenda festivalului a inclus o expoziţie-târg de animale, în special de oi şi capre, un târg al meșterilor populari din regiunea sud, alte zone ale țării, schimb de practici şi experienţe în domeniu etc. Crescători şi producători din regiune şi de peste hotare, oameni de ştiinţă, au discutat despre ultimele noutăţi și tendințe înregistrate în domeniul oieritului și căprăritului.

De asemenea, au fost organizate competiţii sportive cu specific naţional, cum ar fi screlele, oina, tragerea otgonului, trânta. Participanţii s-au întrecut la cea mai bună pocnitură din bici, la aruncatul sacului cu paie, cel mai puternic şuierat ş.a. În cadrul festivalului au avut loc concursuri culinare, cu bucate tradiţionale din brânză de oi şi de capră, pastramă, murături, mămăligă, fiertură, colaci, plăcinte, cârnaţi etc. La festival au fost expuse şi articole de pielărit, cum ar fi căciuli, cojoace şi opinci.

Foto: Consiliul raional Cimişlia

img22008190

img22008190

img22008190

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!