ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Inițiativele de consolidare a rezilienței R. Moldova au fost examinate de președintele Parlamentului cu experți BERD

08:00 | 10.11.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 10 nov. /MOLDPRES/. Republica Moldova va continua să beneficieze de sprijin financiar din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Prioritățile BERD pentru țara noastră au fost examinate de președintele Parlamentului, Igor Grosu, cu delegația experților instituției financiare, condusă de Stephen Ostrowski, director asociat, consilier principal pentru strategie și coordonare a politicilor, relatează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

În cadrul întrevederii oficialii au vorbit despre consolidarea rezilienței R. Moldova și acțiunile de reducere a vulnerabilității energetice a populației. Discuțiile s-au referit și la inițiativele care promovează securitatea energetică, diversificarea surselor de energie și sporirea eficienței energetice a țării noastre. Interlocutorii au făcut un schimb de opinii despre modificările legislative în domeniul energetic, aprobate de Parlament și importanța atragerii investitorilor străini în domeniul energiei regenerabile din Moldova. Pe agenda discuțiilor s-au regăsit și subiecte ce țin de sprijinirea sectorului privat și îmbunătățirea climatului de afaceri.

„Am remarcat că solicitarea autorităților de a economisi energia electrică și termică a fost auzită atât de agenții economici, cât și de consumatorii casnici, care, pe parcursul lunii trecute, au redus consumul cu 30%. Acest lucru ne dă de înțeles că lumea rezonează cu obiectivul nostru de a diversifica sursele de energie”, a menționat Igor Grosu, precizând că și Parlamentul a redus consumul la energie electrică cu 30,3% luna trecută.

Președintele Parlamentului le-a mulțumit experților europeni pentru sprijinul financiar de care beneficiază R. Moldova din partea BERD, în cadrul numeroaselor proiecte desfășurate în țara noastră, în special pentru a sprijini infrastructura. De la începutul activității în Moldova, BERD a investit aproape 18 miliarde de euro și a desfășurat 158 de proiecte.

Foto: Parlament

img22008526

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!