ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Ungheni au fost inaugurate două proiecte sprijinite de UE

09:30 | 10.11.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 10 nov. /MOLDPRES/. Liceul Teoretic „Mihai Eminescu" din municipiul Ungheni a fost inaugurat ieri după ce a fost eficientizat energetic şi modernizat cu susţinerea Uniunii Europene, transmite MOLDPRES.

Grație proiectelor susținute financiar de UE, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu" a devenit mai eficient energetic și mai confortabil pentru circa 1200 de elevi și peste 100 de cadre didactice. De asemenea, sistemul de aprovizionare cu apă și canalizare a fost reabilitat și extins pe o lungime de aproximativ 20 km. Scopul lucrărilor a constat în asigurarea condițiilor mai bune de viață pentru locuitorii municipiului.

„UE a contribuit cu aproape 40 de milioane euro pentru a susține sporirea accesului la servicii publice la nivel local în R. Moldova. Eforturile depuse în sporirea eficienței energetice au dat rezultate și Liceul Teoretic „Mihai Eminescu" poate servi drept exemplu pentru alte instituții publice în acest sens. Totodată, marcăm  finalizarea extensiei și reabilitării sistemului de aprovizionare cu apă și canalizare. Ambele proiecte sunt îndreptate spre îmbunătățirea calității vieții oamenilor și protejarea mediului înconjurător, iar UE este alături de Moldova în acest parcurs", a declarat la evenimentul de inaugurare Jānis Mažeiks, șeful Delegației UE la Chișinău.

Prezent la eveniment, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că asigurarea securității energetice este o prioritate a guvernării. „În contextul crizei cu care ne confruntăm, identificarea surselor alternative și eficientizarea energetică a clădirilor publice ne vor ajuta să diminuăm consumul de energie și astfel să reducem costurile”, a relevat oficialul.

Valoarea proiectului „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu" din mun. Ungheni" constituie cca trei milioane de euro, dintre care 2,9 mln au fost oferiți nerambursabil de UE, iar restul este contribuție locală. Respectiv, valoarea proiectului „Reabilitarea și extinderea sistemului de aprovizionare cu apă și canalizare în municipiul Ungheni" constituie cca 2.65 mln de euro, dintre care aproximativ 2,4 mln au fost oferiți cu titlu nerambursabil de UE, iar restul este contribuţie locală.

img22008531

img22008531

img22008531

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!