ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Natalia Gavrilița a participat la festivitatea dedicată Zilei Internaționale a Științei

16:27 | 10.11.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 10 nov. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a participat astăzi la festivitatea dedicată Zilei Internaționale a Științei pentru pace și dezvoltare, alături de ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, diplomați, cercetători, profesori și studenți, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

În alocuțiunea sa, șefa Guvernului a vorbit despre ritmul accelerat al dezvoltării tehnologiei și științei, dar și despre necesitatea de a susține financiar acest domeniu, astfel încât Moldova să țină pasul cu toate schimbările majore care marchează lumea.  

„În pofida tuturor dificultăților momentului, trebuie să ne concentrăm eforturile pentru a dezvolta și moderniza domeniul cercetării, dar și pentru a sprijini ambițiile și inovațiile lansate de oamenii de știință din țara noastră. Avem un potențial uman imens și specialiști capabili să genereze rezultate științifice remarcabile, care să ne ducă faima în întreaga lume. Acum 3 luni, am trăit emoții de nedescris în momentul în care am participat la lansarea pe orbită a primului nanosatelit creat în Republica Moldova. E o dovadă că avem cu ce ne mândri și că merităm să ocupăm un loc de cinste pe harta lumii”, a declarat prim-ministrul.

Natalia Gavrilița s-a referit la acțiunile întreprinse de Guvern în ultimul an pentru a reforma sistemul universitar, inclusiv a vorbit despre obiectivele ce se conțin în Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”, care au menirea de a încuraja și susține cercetarea și știința. De asemenea, prim-ministrul a încurajat cercetătorii și instituțiile de profil să lege parteneriate internaționale și să concureze pentru proiecte de finanțare externă. 

„M-am bucurat foarte mult când anul trecut, la Bruxelles, a fost semnat acordul privind participarea Republicii Moldova la Programul-cadru al Uniunii Europene pentru cercetare și inovare „Orizont Europa”. Este o mare oportunitate de a atrage fonduri și e o șansă pentru oamenii de știință de a interacționa cu colegi din alte țări pentru a-și promova și realiza ideile”, a conchis șefa Executivului. 

Ziua mondială a Științei pentru pace și dezvoltare este marcată în fiecare an pe data de 10 noiembrie și are rolul de a sublinia importanța științei în viața noastră de zi cu zi.

Foto: Guvern 

img22008553

img22008553

img22008553

img22008553

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!