ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost semnat Protocolul privind dezvoltarea unui sistem de apeducte de interconexiune România–R. Moldova

10:29 | 11.11.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 11 nov. /MOLDPRES/. Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, a semnat astăzi la Iaşi, împreună cu ministrul român al Mediului, Apei și Pădurilor, Barna Tánczos, Protocolul de amendare a Acordului între Guvernul Republicii Moldova și cel al României privind reglementarea construirii unor apeducte, transmite MOLDPRES.

Protocolul prevede modificări în Acordul de bază, în partea ce vizează amplasarea unor apeducte cu subtraversarea râului Prut: între localitățile Măcărești (România) – Măcărești (R. Moldova); în sectorul localității Tabăra (România); între localitățile Sculeni (România) – Sculeni (R. Moldova); între localitățile Ungheni (România) – Ungheni (R. Moldova).

„Promovarea Protocolului va contribui la îmbunătățirea calității vieții populației din zonele rurale în raza cărora vor fi construite apeductele. Sursa de apă potabilă este avantajoasă și economic, deoarece exclude necesitatea implementării unui proiect alternativ din sursa locală de apă – râul Prut”, a menționat vicepremierul.

Conform Acordului, investițiile pe teritoriul României și pe teritoriul Republicii Moldova, până la punctele de interconectare, inclusiv traversarea frontierei, vor fi realizate de către operatorul regional de alimentare cu apă și de canalizare din România. Totodată, vor fi necesare investiții pe partea moldovenească, care vor fi suportate de către Guvernul R. Moldova în vederea racordării localităților din proximitatea apeductului construit. Acestea urmează a fi corelate cu prioritățile enunțate de către Executiv și mijloacele disponibile în Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.

Semnarea Protocolului și intrarea în vigoare a Acordului vor contribui la dezvoltarea unui sistem de apeducte de interconexiune din România și Republica Moldova, formarea pieței de apă potabilă și a serviciilor de alimentare cu apă a consumatorilor. 

Foto: MIDR

img22008577

img22008577

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!