ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Lucrările de construcție a apeductului magistral Chișinău–Strășeni–Călărași vor fi utilitate publică

09:38 | 15.11.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 15 nov. /MOLDPRES/. Decretul de promulgare și Legea privind declararea utilității publice de interes național pentru lucrările de construcție a apeductului magistral Chișinău–Strășeni–Călărași, au fost publicate în Monitorul Oficial, comunică MOLDPRES.

Conducta principală pentru transportul apei are o lungime de aproximativ 53 km și va asigura alimentarea cu apă potabilă în jur de 28 de mii de locuitori din raioanele Strășeni și Călărași. În aliniamentul traseului sunt 192 de loturi de teren, inclusiv 103 aflate în proprietate privată.

Noua lege prevede o procedură de expropriere specială care are drept scop neadmiterea tergiversării lucrărilor de construcție a acestui obiectiv de infrastructură strategică. Documentul prevede aplicarea conceptului de înregistrare provizorie a dreptului de proprietate publică, a celui de folosință sau, după caz, a altor drepturi reale ale statului asupra bunurilor, dobândite sub condiție suspensivă privind plata despăgubirilor către expropriat.

Proiectul „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală” este finanțat de către Guvernul Germaniei prin intermediul băncii de stat ”Kreditanstalt für Wiederaufbau” (”KfW”) și Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală din Republica Moldova. Valoarea totală a proiectului constituie 25 de milioane de euro, inclusiv contribuția țării noastre 2,65 mln de euro. Termenul de implementare este 30 octombrie 2025.

Prezenta lege intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Sursa: monitorul.gov.md

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!