ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE și PNUD vor susține 16 proiecte de dezvoltare pe ambele maluri ale râului Nistru

12:23 | 16.11.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 16 nov. /MOLDPRES/. Şaisprezece proiecte de dezvoltare a societății civile de pe ambele maluri ale râului Nistru de care vor beneficia peste 30 de mii de persoane vor fi susținute de către Uniunea Europeană, în cadrul programului „Măsuri de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Certificatele de grant au fost înmânate astăzi, într-o atmosferă festivă, transmite MOLDPRES.

Valoarea totală a granturilor este de peste 290 de mii de euro. Inițiativele au fost selectate prin concurs deschis, la care au fost prezentate 90 de propuneri. „Proiectele susținute includ campanii de comunicare pentru promovarea oportunităților de mobilitate internațională pentru tineri, inițiative comunitare pentru a acționa în probleme de mediu cum ar fi braconajul pe Nistru, activități de susținere a îmbătrânirii active, festivaluri și evenimente de promovare a patrimoniului cultural material și imaterial. Doar în ultimii patru ani, din 2019 până în 2022, UE și PNUD au sprijinit peste 80 de parteneriate dintre organizații ale societății civile pentru a implementa activități de îmbunătățire a colaborării trans-riverane”, a declarat la eveniment șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

Proiectele susținute abordează nevoi specifice și probleme locale prin colaborarea dintre cele două maluri ale Nistrului în următoarele domenii: mediu, educație, sănătate, cultură şi sport. „Organizațiile societății civile sunt esențiale pentru promovarea păcii și realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Rolul dumneavoastră pentru democratizare, apărarea drepturilor omului, coeziunea socială și protecția mediului este acum mai important ca niciodată”, a afirmat Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Prin activitatea sa, programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD, contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe cele două maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare. Programul a fost lansat în 2009, iar în 2017 au fost create și platformele sectoriale, ca un rezultat al bunei cooperări dintre ONG-urile de pe ambele maluri.

Foto: PNUD

img22008703

img22008703

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!