ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Nicu Popescu a participat la cea de-a 43-a conferință ministerială a Francofoniei

11:26 | 19.11.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 19 nov. /MOLDPRES/. În cadrul intervenției la cea de-a 43-a conferință ministerială a Francofoniei, vicepremierul Nicu Popescu a făcut apel către comunitatea francofonă la un angajament reînnoit față de valorile Francofoniei, și anume: democrație, pace și respectarea dreptului internațional, valori tot mai des încălcate în spațiul francofon și în lume, transmite MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE.

Ministrul de externe Nicu Popescu a reiterat importanța solidarității familiei francofone în fața agresiunii militare ilegale, nejustificate și neprovocate a Federației Ruse împotriva Ucrainei, un stat observator al OIF, precum și necesitatea de a coopera în vederea diminuării impactului multiplelor crize care afectează profund țările noastre.

În cadrul Conferinței de la Djerba, vicepremierul Nicu Popescu a salutat reforma Organizației Internaționale a Francofoniei pentru a moderniza instituția și a răspunde provocărilor și aspirațiilor cetățenilor țărilor francofone, cu acordarea atenției cuvenite tinerilor și egalității de gen.

„Am subliniat hotărârea țării noastre față de o lume bazată pe reguli, multilateralism, cooperare și dialog, și am exprimat omologilor mei determinarea țării noastre de a avansa pe calea integrării europene.

Împreună cu Franța, Belgia, Canada, țări francofone care găzduiesc importante comunități ale oamenilor noștri, demonstrăm la modul concret cum atașamentul nostru la spațiul francofon ne ajută să promovăm și extindem parteneriate în beneficiul cetățenilor noștri, pe calea modernizării și ancorării în viitorul nostru european.

În calitate de membru activ al OIF, Republica Moldova își va continua și intensifica eforturile pentru ca limba franceză să rămână un instrument de dezvoltare pentru tineri în școli și universități, și o legătură vibrantă între mediile culturale ale țărilor francofone”, a spus oficialul moldovean.

Foto: MAEIE

img22008803

img22008803

img22008803

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!