ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Valorile Francofoniei sunt podul de legătură dintre R. Moldova și țările lumii, susține vicepremierul Nicu Popescu

19:40 | 20.11.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 20 nov. /MOLDPRES/. Șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, a transmis o declarație după participarea la cea de-a 43-a conferință a miniștrilor de externe a statelor francofone și cel de-al 18-lea Sommet al Francofoniei de la Djerba, Tunisia, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE.

În declarație se menționează:  

„Continuăm să fim hotărâți în plan internațional, angajându-ne în comunicare activă pe toate platformele disponibile pentru a ne face auzită vocea și viziunea noastră pentru o lume corectă, bazată pe reguli și norme. 

Am încheiat vizita la Djerba, Tunisia, împreună cu doamna președintă Maia Sandu după o serie de întrevederi în marja reuniunii miniștrilor de externe și ulterior a Summetului Francofoniei cu participarea liderilor de state și guverne.

Mesajul nostru a fost ferm: am făcut apel pentru apărarea valorilor Francofoniei: pacea, democrația, drepturile omului, vorbind și despre necesitatea de a fi solidari cu Ucraina, profund afectată de războiul de agresiune al Rusiei.

M-am bucurat să primim mesaje ferme de încurajare în drumul nostru ireversibil spre Uniunea Europeană de la aliații noștri din Franța - președintele Emmanuel Macron, ministra de externe Catherine Colonna, Canada - prim-ministrul Justin Trudeau, ministra de externe Mélanie Joly, Belgia - ministra de externe Hadja Lahbib, Grecia - ministrul de externe Nikos Dendias, Bulgaria - ministrul de externe Nikolay Milkov, Cipru - ministrul de externe Ioannis Kasoulides și alți numeroși colegi care s-au reunit la Djerba.

Participarea noastră în acest format înseamnă o diplomație la mai multe niveluri, într-o organizație la care participă 88 de țări din diferite regiuni ale lumii, reuniți prin valorile Francofoniei.

Sunt bucuros să anunț că Republica Moldova a susținut realegerea pentru încă un mandat a secretarei generale a Organizației Internaționale a Francofoniei, Louise Mushikiwabo, cu care vom coopera strâns în proiectele și inițiativele de viitor în cadrul organizației.

Valorile Francofoniei sunt podul nostru de legătură cu țările lumii, iar oportunitățile valorificate sunt în beneficiul tuturor cetățenilor noștri”.

img22008823

img22008823

img22008823

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!