ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia Electorală Centrală marchează 25 de ani de activitate permanentă

11:41 | 21.11.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 21 nov. /MOLDPRES/. Comisia Electorală Centrală (CEC) marchează astăzi 25 de ani de activitate permanentă, transmite MOLDPRES.

Instituția își desfășoară activitatea de la adoptarea Codului electoral, la 21 noiembrie 1997, document care a unificat toate actele legislative referitoare la alegerile prezidențiale, parlamentare și locale. Prin aceeași lege, a fost instituită Comisia drept un organ cu statut permanent.

Potrivit CEC, în cei 25 de ani, instituția a asigurat desfășurarea a nouă scrutine parlamentare, două prezidențiale, șase alegeri locale generale, trei referendumuri naționale și numeroase alegeri locale noi. De asemenea, CEC a fost condusă de opt președinți și a avut șase componențe.

În activitatea sa, instituția are scopul de a asigura organizarea alegerilor libere și corecte. Buna desfășurare a oricărui tip de scrutin național este asigurată de circa 22 mii de funcționari electorali.

Cu ocazia aniversării, CEC va organiza mai multe activități, printre care o conferință internațională „Reforma electorală – pilon al consolidării democrației participative”, la care vor participa experți electorali ce reprezintă peste 20 de autorități electorale din străinătate, organizații naționale și internaționale de profil.

Foto: CEC

img22008833

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!