ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

14,3 milioane de euro vor fi investite în învățământul din Republica Moldova

14:46 | 21.11.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 21 nov. /MOLDPRES/. 13 instituții de învățământ din țară vor primi circa 14,3 milioane de euro pentru implementarea a 20 de proiecte în următoarele domenii: „Științe ale educației”, „Inginerie și activități inginerești”, „Tehnologii ale informației și comunicațiilor” și „Sănătate”. În urma implementării acestora, vor fi dotate circa 52 laboratoare și centre de cercetare, 67 săli de curs, săli polifuncționale și alte spații de instruire. De aceste investiții vor beneficia peste 20 de mii de studenți și 1500 de cadre didactice din țară, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

La evenimentul de lansare a proiectelor investiționale în universități și colegii pedagogice, selectate în cadrul proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, au participat, astăzi, prim-ministra Natalia Gavrilița, ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, rectori ai universităților și directori de colegii.

În discursul său, șefa Executivului a menționat că, deși țara noastră traversează o perioadă dificilă, Guvernul este hotărât să atingă obiectivele de dezvoltare și să urmeze aspirațiile europene ale țării. Potrivit prim-ministrului, domeniul educației se va bucura în continuare de investiții în calitate și modernizare, dar și în asigurarea conexiunii între educație și cercetare.

„Știm cu toții că economia viitorului va fi una bazată pe cunoaștere. Țara noastră are nevoie de ingineri care să construiască o Moldovă puternică, de specialiști consacrați în domeniul IT, de personal medical în care să avem încredere și care să ofere servicii de calitate, de profesori care să instruiască și să cultiveze valori în noile generații. Formarea tuturor acestor profesii trebuie să aibă loc cu metode și conținuturi relevante pentru secolul nostru, ținând cont de transformările prin care trece nu doar societatea noastră, ci întreaga omenire”, a spus Natalia Gavrilița.

Premierul a adăugat că, pentru a ridica instituțiile de învățământ superior la înălțimea așteptărilor tinerilor și ale societății, autoritățile au realizat reforma instituțională a universităților și, în viitor, vor continua să îmbunătățească legislația în domeniu și să vină cu resursele necesare pentru a asigura calitatea procesului de învățământ.

„În cadrul proiectului „Învățământul Superior din Moldova” cele mai multe fonduri, peste 50 de procente din total, vor merge înspre domeniul formării cadrelor didactice. Astfel, asigurăm premisele integrării în Spațiul European al Educației și Spațiul European al Cercetării, acolo unde este locul firesc al sistemului educațional din țara noastră. Ne dorim să avem un sistem educațional performant care sa contribuie plenar la dezvoltarea țării”, a menționat prim-ministra.

În același timp, Natalia Gavrilița a îndemnat conducătorii instituțiilor să implice cât mai multe tinere în domenii ca ingineria și tehnologiile informaționale: „Resursa de inteligență și de inovare a femeilor și fetelor din țara noastră este imensă. Vă rog să le oferim împreună toate condițiile de care au nevoie pentru a-și valorifica potențialul enorm pe care îl au”.

La rândul său, ministrul Educației și Cercetării a subliniat că resursele financiare acordate în cadrul proiectului vor ajuta instituțiile să devină mai puternice, fapt ce se va reflecta atât în relevanța procesului educațional, cât și în calitatea absolvenților. „Universitățile sunt centrul de putere al sistemului educațional și doresc ca, împreună, să le consolidăm pentru dezvoltarea țării noastre”, a adăugat Anatolie Topală.

Dintre entitățile selectate de echipa de concurs, șapte sunt instituții de învățământ superior publice: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, Academia de Studii Economice din Moldova și Universitatea Tehnică a Moldovei. Totodată, au fost selectate 6 colegii pedagogice: Colegiul „Mihai Eminescu” din Soroca, Colegiul „Iulia Haşdeu” din Cahul, Colegiul „Mihail Ciachir” din Comrat, Colegiul „Alexei Mateevici” din Chişinău, Colegiul „Vasile Lupu” din Orhei și Colegiul pedagogic „Ion Creangă” din Bălţi.

Proiectul „Învățământul Superior din Moldova” este finanțat de Banca Mondială și implementat de Ministerul Educației Cercetării, în perioada 2020-2025.

Foto: Guvern

img22008846

img22008846

img22008846

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!