ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vom putea trece prin această iarnă dificilă doar cu sprijinul partenerilor noștri, a declarat Maia Sandu

19:33 | 21.11.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 21 nov. /MOLDPRES/. Următoarele luni de iarnă vor testa reziliența Republicii Moldova la limită, iar crizele vor putea fi depășite doar cu susținerea partenerilor noștri. Declarația a fost făcută astăzi de șeful statului Maia Sandu la cea de-a treia ediție a Platformei de sprijin pentru Moldova, desfășurată la Paris, Franța, transmite MOLDPRES.

În cadrul unui discurs, oficialul a subliniat că țara noastră se confruntă cu o criză energetică dramatică, o economie în scădere și o inflație extrem de ridicată de 35%. „Toți acești factori afectează drastic gospodăriile și întreprinderile. PIB-ul nostru va fi cu 8% mai mic decât previziunile de până la declanșarea războiului. Ne pregătim pentru o iarnă grea. R. Moldova se confruntă și cu o criză energetică acută. Războiul pune în pericol furnizarea energiei electrice și a gazului. Nu suntem siguri că putem găsi suficiente volume pentru a încălzi și ilumina casele noastre. Și chiar dacă reușim - prețurile sunt inaccesibile pentru cetățenii și economia noastră. Știu că toată lumea din Europa plătește un preț foarte mare pentru energie. Dar aceleași prețuri au un impact mult mai mult devastator asupra țării și cetățenilor noștri”, a spus Maia Sandu.

Președintele a mulțumit statelor partenere pentru solidaritate și angajamentele de sprijin. „Sunt recunoscătoare prietenilor noștri care deja au promis susținerea lor pentru a ne ajuta să gestionăm multiplele noastre crize. Iarna va fi dificilă și anii următori nu vor fi ușori. Pentru Ucraina. Pentru Moldova. Pentru Europa. În această iarnă, trebuie să cheltuim mai mult pe compensații specifice pentru consumatorii casnici, pentru a atenua șocul prețurilor ridicate la energie. În mod similar, au fost puse în aplicare măsuri anticriză pentru sprijinirea întreprinderilor. De aceea, ajutorul vostru important va fi vital în lunile următoare”, a afirmat Maia Sandu.

Șeful statului a dat asigurări că „Guvernul va continua să implementeze reformele, să avanseze pe calea de integrare europeană și să consolideze reziliența energetică”.

Platforma de sprijin pentru Moldova a fost lansată de Franța, Germania și România, la care s-a alăturat și alte țări și organizații pentru a ajuta și susține Republica Moldova pe timp de criză. Primele două ediții au avut loc la Berlin și București. Următoarea reuniune a platformei va avea loc anul viitor la Chișinău.

img22008856

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!