ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Turcia, pe urmele civilizațiilor antice

10:26 | 23.11.2022 Categorie: Interviuri, Comentarii, Evenimente

Turcia este o țară cu o istorie de 8000 de ani, întinsă pe doua continente, cu rămășiți ale vechilor civilizații.

Fiind vizitată anual de circa 40 milioane de turiști, Turcia este mult mai mult decât litoral și all-inclusive. Antalia, Bodrum, Istanbul, Cappadocia, Pamukkale, Efes – toată lumea a auzit de aceste locuri fascinante.

În același timp, Turcia are multe locuri antice, orașe încă nedescoperite turismului de masă, dar foarte faimoase.

Toată Turcia este un întreg muzeu. Oriunde mergi dai de ruine ale unor vechi așezări antice, vechi cetăți.

Recent, Asociația Agențiilor de Turism din Turcia a organizat pentru reprezentanții mass-mediei din mai multe țări un tur pentru a face cunoscute noi destinații turistice. Astfel, timp de patru zile, jurnaliștii au făcut cunoștință cu atracții turistice din sud-estul Turciei - Kahramanmaraș, Osmaniye, Adana, Mersin și altele. Deși toate locațiile au o istorie bogată și foarte multe vestigii arheologice, vom aminti doar unele dintre acestea.

Prima destinație turistică a fost orașul Kahranmaraș. Situat în sud-estul Turciei, orașul a fost fondat de către hitiți în anul 1000 î.Hr. În 64 î.Hr., acesta a fost cucerit de romani şi redenumit Kaiseria Germanicia, după împăratul roman Gaius Caesar Augustus Germanicus. Localitatea atrage vizitatorii prin clima sa unică, platourile și parcurile naturale, peșterile, barajele, râurile, lacurile și munții, precum și istoria antică, dar și bucătărie distinctivă.

Kahramanmaraş este printre centrele de artizanat tradițional din Turcia. Bazarurile istorice ale orașului, cum ar fi Bazarul acoperit (Kapalı Çarşı), împreună cu numeroasele ateliere și magazine din jur, oferă multe de văzut în ceea ce privește meșteșugurile tradiționale. Bazarul se crede că a fost construit la sfârșitul secolului al XVI-lea. Este unul dintre cele mai vechi exemple de bazaruri acoperite din epoca otomană și atrage atenția cu domul de rugăciune în mijloc. Astăzi, în bazar sunt 116 magazine.

Tot aici se află Marea Moschee (Ulu Cami), construită între 1442-1454. Moscheea cu acoperiș din lemn este caracteristică stilului arhitectural al beylikilor anatolieni (principate mici) și perioadei selgiuce din Anatolia timpurie.

Una dintre cele mai mari moschei din Turcia, cu o capacitate de 10.000 de persoane se află în acest oraș. A fost finalizată în 2011 și poate fi văzută din aproape orice loc din oraș.

Minunea arhitecturală - Podul Ceyhan, se crede că a fost construit în secolul al XV-lea. Lung de 158 de metri, acesta este încă intact și astăzi, în aspectul său original.

Al doilea oraș vizitat a fost Osmaniye. Cunoscut ca „orașul castelelor”, Osmaniye  leagă estul și vestul țării. Este și orașul natal al renumitului scriitor Yașar Kemal, primul scriitor turc nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură. Locația geografică și contribuțiile unei multitudini de civilizații și oameni au oferit orașului o bucătărie bogată și diversă. Osmaniye, este considerată, de asemenea, capitala arahidei și ridichii.

Un alt oraș antic care impresionează este Castabala-Hieropolis. A fost menționat pentru prima dată în literatură când Alexandru cel Mare a făcut o escală aici înainte de bătălia de la Issos. În perioada elenistică și perioada romană a fost numit Hieropolis, cunoscut fie ca Hieropolis pe Pyramos, fie ca Hieropolis Castabala. În secolul I î.Hr., după ce pirații cilicieni au fost înfrânți, a devenit capitala lui Tarcondimotus, conducător al unui mic regat. Mai târziu, orașul a devenit parte a provinciei Cappadocia din Imperiul Roman. În pofida faptului că doar o mică parte a sitului a fost excavată, ce se găsește acolo ne oferă o idee bună despre cum arăta acest oraș roman. Intri pe un bulevard cu colonade, iar de asupra acestei străzi planează un castel al cruciaților. La capătul străzii, găsești un amfiteatru bine păstrat, unde au loc și azi săpături arheologice. Teatrul datează din secolul II.

La 10 km de Castabala se află Castelul Karatepe, cel mai mare muzeu în aer liber din Turcia și un exemplu unic de arhitectură, fiind un castel de frontieră din Adanava – un oraș-stat din timpul perioadei hitite târzii din Anatolia. Construcția sa a fost ordonată de „suveranul regiunii” Azatiwada în secolul al VIII-lea î.Hr. pentru a apăra orașul împotriva atacurilor din nord.

Importanța arheologică a Karatepe se datorează inscripțiilor sale bilingve (în feniciană și luwiană). Aici se găsesc mai multe statui ce datează din secolele VIII- VII î.Hr.

Mai târziu, ajungem în Adana, locul de naștere al celebrului kebab, unde se află cea mai mare Moschee din lumea Islamică, pe lângă cele din Istanbul și Arabia Saudită.

Adana este al șaselea cel mai mare oraș din Turcia cu 3 milioane de locuitori. Fiind așezat într-o regiune fertilă a Turciei, pe aici s-au perindat de-a lungul timpului mai multe civilizații. Printre cele mai interesante rămășițe ale acestor civilizații este podul de piatră Taskopru, ce traversează râul Seyhan. Este unul dintre cele mai vechi poduri de piatră din lume, datând din secolul II din timpul domniei împăratului Adrian. A fost restaurat mai târziu de împăratul bizantin Iustinian I în anul 557. Podul are o lungime de 300 m și oferă o imagine superbă cu moscheea. Astăzi pe acest pod mai circulă doar motocicletele și pietonii.

Moscheea din oraș, Sabancı Merkez Camii, deși nu este veche, este impresionantă. Construită în 1998, după un mare cutremur care a distrus orașul, este practic cea mai mare moschee din Turcia, fiind inspirată după moscheile otomane din Istanbul și Edirne. Este de asemenea și una dintre cele patru moschei cu șase minarete unice în Turcia. În moschee pot încăpea circa 30 mii de credincioși.

Muzeul Arheologic din Adana este unul regional, dar aici sunt expuse artefacte descoperite în săpăturile arheologice din oraș și împrejurimile sale, precum și din Kahramanmaraș, Tarsus și Mersin.

Colecția muzeului deține multe obiecte din perioada hitită, cum ar fi o statuie a unui zeu pe un car. Dar abundă și obiecte din perioadele anterioare și ulterioare (neolitic, epoca bronzului, epoca fierului, romană, bizantină, otomană). Materialele expuse, în principal romane, includ sarcofage cu decorațiuni bogate în ghirlande, ulcioare, catapulte, inscripții, altare și diverse elemente arhitecturale, sticlărie, ceramică și bijuterii. Un sarcofag de marmură care înfățișează războaiele troiene este din Tars, cunoscut drept  sarcofagul lui Ahile, eroul din Troia. Există, de asemenea, un sarcofag cu o meduză din orașul antic Augusta, scufundat de lacul de acumulare Seyhan, și o statuie Karataș din bronz de mărime umană din orașul antic Magarsus.

Dupa Adana, facem un popas în orașul Tarsus sau Tars. Aici s-a născut Sfântul Pavel. Cu o istorie de 6000 de ani, acest oraș a fost centrul civilizației ciliciene. Este unul dintre cele mai vechi orașe din lume, fiind locuit neîntrerupt încă de la înființare. Regiunea, aproape la fel de veche ca istoria omenirii, este una dintre cele mai importante centre de credință ale Anatoliei. Tarsus găzduiește, de asemenea, diverse monumente istorice ale multor imperii și civilizații mari, cum ar fi romană, bizantină și otomană. Peștera Eshab-ı Kehf, Muzeul Memorial Sf. Paul, Mormântul Profetului Daniel, drumul roman și baia romană, Poarta Cleopatrei, Castelul Gülek, Moscheea Ulu, Podul Justinian din secolul al VI-lea și casele istorice sunt printre valorile istorice proeminente ale Tarsului.

Mersin este un oraș-port din estul Mediteranei, pe coasta de sud-est a Turciei. Portul Internațional Mersin este cel mai important punct comercial nu numai în Turcia, ci și în regiunea Mediteranei de Est. Orașul este un bogat amestec de moștenire istorică și culturală.

Cu o coastă lungă de 321 km, o mare albastră uimitoare și plajele naturale de nisip, Mersin oferă o varietate de oportunități turistice pentru pasionații de călătorii. Orașul reunește toate frumusețile Mării Mediterane și ale lanțului muntos Taurus, cu castelele magnifice și reperele sale istorice, marea și plajele minunate din mai multe districte, cum ar fi Bozyazı, Tașucu, Susanoğlu, Kızkalesi și Kumkuyu.

Unele dintre siturile istorice din Mersin se află pe Lista patrimoniului mondial UNESCO. Printre acestea se numără Mănăstirea Alahan, Muzeul Monumentului Sf. Paul, Castelul Mamure și Orașul antic Korykos (Castelul Fecioarei).

Pasionații de istorie pot descoperi multe alte situri și monumente istorice proeminente din regiune, cum ar fi Yumuktepe vechi de 9 000 de ani, orașele antice  Anemurium și Soli Pompeiopolis (Viranșehir), Moscheea Muğdat, Peștera Eshab-ı Kehf, Moscheea Tarsus Ulu, Valea iadului și Valea raiului.

Valea iadului reprezintă o adâncitură de 128 m și 50 m diametru. Este practic imposibil să ieși din ea. Mitologia spune că aici a stat întemnițat Zeus după ce a pierdut lupta cu dragonul cu sute de capuri Typhon. Zeus a fost salvat de Hermes și Pan. După aceasta, Zeus l-a întemnițat pe Typhon sub muntele Etna, care a devenit de atunci cel mai activ vulcan din Europa.

La 50 de metri de Valea iadului se află Valea raiului, adâncă de 135 de metri și diametru de 200 m. În jos coboară 452 de scări. Se spune că acolo jos, în grotă, se ascundeau primii creștini de soldații romani. În secolul V pe acest loc a fost ridicată o biserică în cinstea Fecioarei Maria.

Mersin ocupă un loc important în sectorul citricelor din lume. În fiecare an, aici se desfășoară Festivalul citricilor.

De la Mersin până în Antalya sunt peste 600 de kilometri. Ghizii locali susțin că acesta este cel mai lung traseu din lume cu cele mai multe vestigii arheologice, multe dintre care rămân încă nedescoperite.

Istoria, cultura și tradițiile fac din Turcia una dintre cele mai fascinante destinații turistice din lume, ajungând pe locul șase în topul celor mai vizitate țări. De la ruinele și templele antice până la palatele fastuoase, țara este un paradis pentru iubitorii de istorie și cultură și merită vizitată. 

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

img22008920

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!