ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Avocatul Poporului va beneficia de mai multe garanții

15:55 | 01.12.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 1 dec. /MOLDPRES/. Avocatul Poporului va beneficia de mai multe garanții, potrivit unor modificări legislative adoptate astăzi de Parlament, transmite MOLDPRES.

Deputații au votat pentru acordarea imunității Avocatului Poporului. Astfel, acesta nu va putea fi reținut, arestat sau percheziționat fără acordul Parlamentului, iar adjuncții – fără informarea prealabilă a Legislativului. Totuși, în caz de infracțiune flagrantă, acordul Parlamentului nu este necesar. Totodată, au fost extinse competențele Avocatului Poporului. Acesta va examina și cererile depuse de persoanele juridice.

De asemenea, a fost modificată procedura de selectare, numire și revocare din funcție a Avocatului Poporului. Astfel, în plenul Parlamentului vor fi propuși toți candidații care au promovat concursul desfășurat de Parlament, nu doar două persoane, cum se întâmpla până în prezent. De asemenea, demiterea Avocatului Poporului va fi posibilă doar după audierea acestuia în plenul Parlamentului.

În Republica Moldova, funcționarea instituției Ombudsmanului este reprezentată de activitatea Avocatului Poporului cu competențe generale și a Avocatului poporului pentru drepturile copilului.

Proiectul de lege a fost votat, în a doua lectură, de 56 de deputați și se regăsește în Planul național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

img22009208

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!