ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

SA Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie

18:12 | 03.12.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 3 dec. /MOLDPRES/. Societatea pe Acțiuni Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala electrică din Dnestrovsc (MGRES) pentru luna decembrie. Anunțul a fost făcut astăzi de vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, transmite MOLDPRES.

Potrivit oficialului, s-a convenit să fie analizată opțiunea extinderii contractului în perioada ianuarie - martie 2023 pentru a asigura toată țara cu electricitate.

„În luna decembrie, urmează a fi livrată o cantitate de aproximativ 204 mii MW. Aceasta, împreună cu contractele bilaterale din România, e suficientă pentru tot consumul malului drept. Prețul este de 73 USD. Totodată, MoldovaGaz va livra 5,7 milioane m3 de gaz pe zi malului stâng, inclusiv MGRES. Comisia pentru Situații Excepționale și Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică urmează să decidă referitor la reducerea tarifului la energia electrică. Astfel, cetățenii vor plăti mai puțin pentru electricitate”, a scris Andrei Spînu pe o rețea de socializare.

Vicepremierul a subliniat că acest contract este un compromis rezonabil pentru a asigura cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului cu energie electrică și gaz. „Malul drept va utiliza gazul din rezerva pe care am acumulat-o. Pentru prima dată, malul drept nu mai este dependent de gazul livrat de Gazprom. Suplimentar, odată cu semnare acestui contract, se reduce riscul deconectărilor masive de la electricitate. Facem tot posibilul să ținem țara conectată. Mulțumesc celor implicați și vă rog să economisim în continuare”, a spus Andrei Spînu.

Chișinăul a cerut ieri Tiraspolului producerea unui volum de curent electric cât mai mare pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului. Solicitarea a fost făcută în cadrul întrevederii de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, după ce grupurile responsabile de sectorul energetic au încheiat dialogul. Discuții suplimentare urmau să aibă loc și în următoarele zile.

img22009279

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!