ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Până în 2025, Republica Moldova va avea două centrale termoelectrice de cogenerare

10:33 | 07.12.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 7 dec. /MOLDPRES/. Până în 2025, Republica Moldova va avea două centrale termoelectrice de cogenerare, or, pentru asta a fost lansată licitația pentru proiectarea și construcția centralelor electrice de cogenerare, a anunţat astăzi vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, transmite MOLDPRES.

Potrivit oficialului, noile centrale vor fi bazate pe tehnologia flexibilă - motoare cu ardere internă și vor avea o capacitate de 55 MW energie electrică și 43 Gcalh. Acestea vor înlocui fosta CET-1, care a fost dată în exploatare încă în anul 1951.

„Procedurile de achiziție a serviciilor de proiectare, furnizare, instalare și punere în funcțiune a centralelor au fost lansate de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii. Documentele de licitație pot fi găsite aici: https://bit.ly/3iEydqT. Noile centrale eficiente vor avea și instalații fotovoltaice cu o capacitate de 100 kW, contribuind astfel la dezvoltarea surselor de energie regenerabilă din țară”, a precizat Spînu.

Construcția celor două centrale are scopul să susțină independența energetică a Republicii Moldova și vor fi construite cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale.

Foto: facebook.com

img22009375

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!