ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Producătorii de fructe din Moldova au discutat problemele din sector

13:00 | 09.12.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 9 dec. /MOLDPRES/. Peste 150 de producători de fructe, inclusiv din regiunea transnistreană, au participat la Conferința Națională ”Businessul Fructelor în Republica Moldova”, desfăşurată în zilele de 8-9 decembrie, la Chişinău. Evenimentul a fost organizat de Asociația Moldova Fruct, în parteneriat cu Proiectul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, transmite MOLDPRES.

„În ultimii ani se atestă o descreștere a suprafețelor de livezi pe rod, însă se plantează preponderent livezi superintensive care asigură recolte înalte de pe suprafețe reduse. Astfel, suprafața livezilor de măr s-a redus cu 11,4% și este de 45,3 mii ha, de prun – cu 15,3% și este de 19,4 mii ha, de piersic – cu 23,6% și este 4,9 mii ha. Totodată, se înregistrează extinderea suprafețelor de livezi de fructe solicitate pe piețele de export. Astfel, suprafața livezilor de cais a crescut cu 44%, fiind de 4,9 mii ha, de cireș – cu 19,4%, fiind de 4,3 mii ha, și suprafața livezilor de vișin a crescut cu 14,7%, ajungând 3,9 mii ha”, a estimat Iurie Fală, directorul Asociației Moldova Fruct.  

În acest context, Moldova Fruct a menționat că există multiple oportunități pe piețele de export pentru fructele produse în ţara noastră, dar este necesară cooperarea pentru a depăși problemele majore cu care se confruntă agricultorii. Printre provocările enumerate de horticultori sunt lipsa de soiuri solicitate pe piața externă, necorespunderea parametrilor de calitate și inofensivitate solicitați de importatori, lipsa serviciilor de asigurare a riscurilor de export, oferta extrem de fragmentată etc.

Prezent la eveniment, Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, a accentuat necesitatea asocierii eforturilor tuturor părților pentru a soluționa problemele cu care se confruntă producătorii. La rândul său, Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova, a dat asigurări că Agenţia va continua să susțină eforturile agricultorilor de a spori calitatea produselor agricole, îmbunătăți infrastructura post-recoltă, implementa standardele internaționale și diversifica piețele de desfacere.

Conferința Businessul Fructelor, ajunsă în acest an la cea de-a opta ediţie, are scopul de a oferi soluții viabile pentru provocările actuale și îmbunătățirea situației din sectorul horticol. Timp de două zile Moldova Fruct organizat sesiuni cu subiecte practice precum: ultimele tendințe din sector, creșterea competitivității fructelor moldovenești, soiuri noi, inovații în protecția livezilor împotriva bolilor și riscurilor climaterice, soluții de ambalaj, sortare și altele.

Foto: Moldova Fruct

img22009479

img22009479

img22009479

img22009479

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!