ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Proiectele de legi care vizează statutul sau competențele UTA Găgăuzia vor fi avizate de Adunarea Populară a Găgăuziei

13:18 | 14.12.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 14 dec. /MOLDPRES/. Proiectele de acte normative care vizează statutul sau competențele UTA Găgăuzia vor fi transmise spre avizare Adunării Populare a Găgăuziei/Comitetului Executiv. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi de Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități, comunică MOLDPRES.

Proiectul de lege a fost elaborat în cadrul Grupului de lucru pentru asigurarea, în cadrul normelor constituționale, a funcționării unității teritoriale autonome Găgăuzia, pentru ajustarea prevederilor legislative ale Republicii Moldova referitoare la statutul special al UTA Găgăuzia stabilit de normele constituționale. Documentul prevede că proiectele de acte normative, care vizează statutul sau competențele UTA Găgăuzia, vor fi transmise spre avizare Adunării Populare a Găgăuziei/Comitetului Executiv.

De asemenea, în proiectul de lege este stipulată expres atribuția autorităților UTA Găgăuzia de a transmite proiectele legilor locale elaborate spre avizare ministerelor și altor autorități administrative centrale de resort, responsabile de domeniul la care se referă proiectul de lege.

Potrivit autorilor, modificările legislative vor duce la aprofundarea relațiilor de colaborare dintre UTA Găgăuzia și organele centrale ale administrației publice.

Tot în cadrul ședinței de astăzi, membrii Comisiei juridice, numiri și imunități, au aprobat raportul pentru un alt proiect de lege, prin care se propune modificarea Regulamentului Parlamentului. Astfel, comisiile parlamentare permanente vor fi responsabile să îi invite la discuții pe reprezentanții Adunării Populare, în cazul în care vor fi supuse audierilor publice proiecte de legi care se referă la UTA Găgăuzia.

Foto: trm.md

img22009604

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!