ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Banca Europeană de Investiții va continua finanțarea reabilitării drumurilor în Moldova

18:30 | 15.12.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 15 dec. /MOLDPRES/. Contractul de finanțare dintre Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiții (BEI), pentru suplinirea și realizarea în continuare a proiectului „Moldova Drumuri III” a fost semnat astăzi, la Chișinău, de către ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, și ofițerul superior de credite din cadrul BEI, Stella Renița. În acest scop, BEI va oferi o sută milioane de euro, transmite MOLDPRES.

Investiția este destinată pentru finanțarea lucrărilor de reabilitare a drumurilor naționale, prestarea serviciilor de consultanță și de supervizare tehnică a lucrărilor. În cadrul proiectului vor fi reabilitate și construite următoarele obiective: R34 Hâncești – Leova – Cahul – Giurgiulești, sectorul III, Cantemir – Cahul; M3 Chișinău – Comrat – Giurgiulești – frontiera cu România, construcția sectorului lipsă, sectorul de ocolire al oraşului Cimișlia.

"Implementarea acestui proiect va avea beneficii de ordin economic, prin îmbunătățirea stării și calității rețelei drumurilor, prin reducerea costurilor transportului rutier pentru utilizatorii drumurilor din Republica Moldova, inclusiv atingerea obiectivului general al Strategiei transport și logistică pe anii 2013-2022”, indică Ministerul Finanţelor.

Potrivit lui Dumitru Budianschi, drumurile Republicii Moldova sunt de mare importanță pentru asigurarea transportului și a fluxurilor comerciale din Moldova și Ucraina către România, către Dunăre prin portul Giurgiulești și către alte țări ale UE. „Un sistem de transport care funcționează bine este esențial pentru creșterea economică, iar modernizarea infrastructurii rutiere, promovarea legăturilor economice regionale și îmbunătățirea siguranței rutiere sunt prioritate în acest proces. Guvernul Republicii Moldova apreciază cooperarea continuă cu BEI”, a menționat oficialul

La rândul său, Alberto Carlei, șeful oficiului BEI în Republica Moldova, a menționat că segmentele de drum vizate de această operațiune vor fi reabilitate conform celor mai bune practici europene în materie de siguranță și calitate. „Se așteaptă ca proiectul să îmbunătățească conectivitatea și să consolideze competitivitatea. O rețea modernă de transport rutier este o condiție prealabilă esențială pentru o dezvoltare economică mai rapidă, având în vedere că comerțul prin intermediul căilor de solidaritate va crește în continuare pe măsură ce atât Moldova, cât și Ucraina se integrează în Piața Unică a UE”, a rezumat Alberto Carlei.

Foto: Ministerul Finanțelor

img22009651

img22009651

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!