ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CEC a verificat rapoartele financiare ale partidelor politice pentru primul trimestru al anului curent

18:50 | 15.12.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 15 dec. /MOLDPRES/. Comisia Electorală Centrală (CEC) a verificat rapoartele privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru primul semestru al anului curent, transmite MOLDPRES.

Potrivit CEC, au fost supuse verificării rapoartele financiare prezentate de 52 de partide politice. Alte trei formațiuni nu au prezentat informația privind gestiunea resurselor financiare. În privința acestora, au fost inițiate procese contravenționale.

Astfel, Comisia a constatat că rapoartele financiare prezentate de 14 partide politice conțin informații depline și sunt completate în corespundere cu prevederile legale. În același timp, în rapoartele prezentate de 13 partide politice este indicată cifra „0” la toate compartimentele. Totodată, 28 de partide politice au admis erori nesemnificative de calcul, reflectarea greșită a sumelor din donații și alocații, precum și a cheltuielilor.

În urma analizei rapoartelor, CEC a constatat depășirea plafonului donațiilor de către Partidul Liberal. Astfel, Comisia a somat formațiunea să verse în bugetul de stat suma de 12 120 de lei (circa 600 de euro), primită peste plafonul prevăzut de lege. 

Totodată, CEC a constatat refuzul Partidului Politic „Șor” de a prezenta documentele primare care justifică veniturile și cheltuielile suportate pe parcursul primului semestru al anului curent. „Acest fapt contravine prevederilor legale privind finanțarea partidelor politice, iar în consecință, CEC a fost în imposibilitatea verificării corectitudinii informațiilor indicate în raportul privind gestiunea financiară. Pe acest caz, Comisia a sesizat Procuratura Anticorupție, pentru examinarea modalității de finanțare a Partidului Politic „Șor” în perioada de gestiune 1 ianuarie - 30 iunie 2022, inclusiv din perspectiva abaterilor constatate de Comisie”, se menționează într-un comunicat de presă al CEC.

În total 55 de partide politice au avut obligația de a prezenta rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului curent.

Foto: cec.md

img22009655

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!