ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Agricultori moldoveni s-au aliniat la standarde internaționale pentru a fi mai competitivi

14:42 | 22.12.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 22 dec. /MOLDPRES/. Trei producători de fructe din Moldova s-au aliniat în premieră la standardele internaţionale SMETA recunoscute la nivel global, care confirmă îmbunătățirea practicilor etice de-a lungul lanțului de aprovizionare, începând cu condițiile de muncă în cadrul companiilor. Performanţele au fost evaluate astăzi, în cadrul unui eveniment cu participarea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) şi Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), transmite MOLDPRES.

Standardele  SMETA se referă la evaluarea practicilor de securitate și condițiilor de muncă, sistemelor de management, drepturilor omului, implicit dreptului la muncă, evaluarea de mediu și etica în afaceri, ajutând companiile să-și îmbunătățească practicile de afaceri responsabile și durabile. Deși în Republica Moldova standardele SMETA sunt implementate în alte industrii, în sectorul agricol deocamdată aceste standarde nu au fost implementate.

„Agricultorii certificați sunt ambasadorii care promovează implementarea standardelor internaționale și încurajează alți producători să corespundă cerințelor internaționale. Pe viitor, Republica Moldova, ca țară candidată la aderarea la UE, trebuie cu pași rapizi să se conformeze cerințelor la care se conformează toți producătorii europeni. Moldova are șanse să-și găsească un loc bun pe piața europeană, de aceea statul va veni în acest sens cu suport metodologic și suport financiar prin intermediul programelor de subvenționare”, a declarat Vasile Şarban, secretar de stat la MAIA.

Tot astăzi, nouă producători de mere, prune, caise și struguri de masă au primit certificatele GLOBALG.A.P. și GRASP, care confirmă calitatea și siguranța fructelor produse. Potrivit lui Igor Spivacenco, manager de programe în cadrul USAID Moldova, scopul programelor Agenţiei este de a susține eforturile antreprenorilor agricoli de diversificare a piețelor de desfacere și accelerarea fluxului de comerț cu țările UE. „În ultimii ani vedem accelerarea implementării standardelor comerciale, care au generat investiții în sector și au sporit exportul pe piețele internaționale. USAID va continua prin intermediul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală În Moldova să susțină sectorul agricol să se își revină de după criza regională”, a menționat Spivacenco.

Până în prezent, în Republica Moldova, circa 100 de agricultori au implementat standardele GLOBALG.A.P. și peste 40 – standardele GRASP. Certificarea GLOBALG.A.P. sporește competitivitatea fructelor, strugurilor și legumelor pe piața internațională, fiind solicitată de importatorii din Uniunea Europeană și din Orientul Mijlociu.

img22009857

img22009857

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!