ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Noul Cod electoral a fost publicat în Monitorul Oficial

12:43 | 23.12.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 23 dec. /MOLDPRES/. Noul Cod electoral al Republicii Moldova a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial, transmite MOLDPRES.

Potrivit documentului, în situații excepționale, cum ar fi pandemie, stare de urgență, în unele circumscripții electorale, alegerile se vor putea desfășura pe parcursul a două zile (sâmbătă și duminică), prin derogare de la regula generală. Acest lucru urmează să fie stabilit prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale, cu cel puțin 25 de zile înainte de ziua alegerilor. Totodată, pentru a facilita accesul alegătorilor la procesul electoral, cetățenilor li se va oferi dreptul de a vota atât în baza buletinului sau a buletinului provizoriu de identitate, cât și în baza pașaportului, indiferent de tipul scrutinului.

Documentul mai stabilește principii clare privind reflectarea alegerilor de către mijloacele de informare în masă. Instituțiile mass-media vor avea obligația de a respecta principiile de echitate, echilibru și imparțialitate în contextul mediatizării campaniilor electorale. În caz contrar, acestea riscă să fie sancționate gradual de către Consiliul Audiovizualului.

Noul cod intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2023, cu excepția prevederilor referitoare la alegerile regionale, care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2024. Totodată, Guvernul, în termen de trei luni, va prezenta Parlamentului propuneri privind aducerea legislației în concordanță cu acesta, iar Comisia Electorală Centrală, în termen de șase luni, va adopta actele normative necesare pentru organizarea și desfășurarea alegerilor.

Tot în ediția de astăzi a Monitorului Oficial a fost publicat și decretul prezidențial de promulgare a documentului.

Sursa: monitorul.gov.md

img22009887

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!