ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

USAID va susține producerea și utilizarea energiei regenerabile pentru irigare

14:23 | 23.12.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 23 dec. /MOLDPRES/. Proiectul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova a lansat un apel de granturi destinat Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI), cu scopul de a le ajuta să investească în producerea și utilizarea energiei regenerabile în procesul de pompare și distribuție a apei la irigarea plantațiilor agricole. Solicitările de granturi pot fi depuse până pe 27 ianuarie 2023, transmite MOLDPRES.

Proiectul anticipează acordarea a aproximativ 1,6 milioane de lei (80 de mii de euro) pentru finanțarea apelului de grant, suma fiecărui grant nu va depăși 400 de mii de lei sau 30% din valoarea totală a investiției în surse regenerabile de energie, iar contribuția solicitantului va fi de cel puțin 70% din valoarea totală a activității.

Investițiile producerii și utilizării energiei regenerabile în procesul de pompare și distribuție a apei pentru irigare de către AUAI vor contribui la diversificarea surselor de energie utilizate, reducerea impactului economic asupra prețului la apa pentru irigare cauzat de majorarea costurilor la energia electrică etc.

Diversificarea surselor energetice pentru irigare sunt extrem de importante în situația în care tarifele la energia electrică au crescut semnificativ, iar, conform estimărilor, ponderea costurilor resurselor energetice în tariful per 1 m3 de apă este de până la 60 la sută, rezumă USAID.

img22009893

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!