ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Almat Aidarbekov: „R. Moldova este un partener important pentru noi și ne dorim continuarea dezvoltării relațiilor bilaterale”

16:32 | 26.12.2022 Categorie: Interviuri, Comentarii, Evenimente

Ambasadorul Republicii Kazahstan în Republica Moldova, Almat Aidarbekov, a acordat un interviu în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES pe subiecte de actualitate, relații bilaterale și proiecte realizate în țara noastră.

MOLDPRES: În acest an se împlinesc 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Republica Kazahstan. Cum apreciați cooperarea dintre cele două țări, pornind din perspectiva tranziției Republicii Moldova de la stat independent la țară candidată la integrarea în UE?

Almat Aidarbekov: Relațiile bilaterale dintre Kazahstan și R. Moldova sunt prietenoase și foarte puternice. Suntem interesați să dezvoltăm în continuare cooperarea noastră. În acești 30 de ani s-a acumulat o vastă experiență în relațiile noastre diplomatice, dar potențialul este departe de a fi epuizat. În prezent, mediul internațional este dificil. În această perioadă, atât Kazahstanul, cât și Republica Moldova, ca și alte țări, acordă o atenție deosebită relațiilor bilaterale.

În decembrie 2015, Uniunea Europeană și Kazahstan au semnat Acordurile de parteneriat și cooperare consolidate (EPCA). Acest nou acord, care este primul de acest fel semnat de UE cu un partener din Asia Centrală, duce cooperarea dintre UE și Kazahstan la un nou nivel.

Profitând de această ocazie, aș dori, de asemenea, să felicit Republica Moldova și cetățenii săi pentru obținerea statutului de țară candidat la integrarea în UE. Majoritatea țărilor Uniunii Europene, precum și R. Moldova, sunt principalii noștri parteneri din punct de vedere comercial, economic și investițional. Pe măsură ce lumea luptă să facă față provocărilor generate de actualele dificultăți geopolitice și economice, o relație mai strânsă între Kazahstan și R. Moldova este esențială.

Decizia președintelui Kazahstanului Kassym-Jomart Tokayev de a deschide o Ambasadă în Republica Moldova demonstrează importanța deosebită acordată relațiilor cu R. Moldova. Țările noastre au relații strânse atât din punct de vedere politic, cât și din punct de vedere comercial și economic. Intenționăm să dezvoltăm în continuare un nivel înalt al relațiilor și sprijinul reciproc pe platformele internaționale.

MOLDPRES: Volumul comerțului bilateral în 2021 a fost de aproximativ 40 de milioane de dolari SUA. Ce mărfuri moldovenești sunt în prezent cele mai competitive pe piața din Kazahstan și în ce condiții pot fi mărite cotele de export?

Almat Aidarbekov: Relațiile comerciale și economice dintre țările noastre au un potențial foarte mare, depășind semnificativ volumul actual al cifrei de afaceri din comerțul exterior bilateral. Prin urmare, lucrăm acum pentru a folosi pe deplin acest potențial. În prezent se întreprind măsuri pentru activarea Comisiei Interguvernamentale kazaho-moldovenești de cooperare economică. A cincea ședință a Comisiei a avut loc în anul 2015 la Chișinău, au trecut șapte ani. Următorul pas este organizarea unui Forum de afaceri în cadrul Comisiei, la care vor participa atât organismele relevante ale statului, cât și mediul de afaceri.

În prezent, avem întrevederi atât cu reprezentanți ai organelor de stat, cât și cu reprezentanți ai sectorului public și al afacerilor. De asemenea, lucrăm pentru a identifica puncte comune, domenii pentru dezvoltarea în continuare a cooperării bilaterale. Actualmente, canalele logistice obișnuite pentru exportul și importul de mărfuri au fost perturbate, cu toate acestea, Kazahstanul, împreună cu partenerii interesați, lucrează activ la proiectul Rutei Internaționale de Transport Trans-Caspice (TITR). Această rută ar trebui să permită extinderea oportunităților și să asigure dezvoltarea comerțului bilateral cu Republica Moldova.

Kazahstanul nu a aplicat nici o cotă pentru agenții economici moldoveni. În plus, prin exportul de produse în țara noastră, producătorii moldoveni pot intra pe piețele din Asia Centrală, China și alte țări CSI. Dacă vorbim despre produse, atunci cele mai competitive sunt cele din sectorul agroindustrial. Vorbim despre lactate, sucuri și, bineînțeles, vinuri. Aceste produse sunt de foarte înaltă calitate și sunt competitive pe piața noastră.

MOLDPRES: În cadrul întrevederii dumneavoastră cu prim-ministrul Natalia Gavrilița ați discutat despre posibila intensificare a parteneriatelor în sectoarele agricol și energetic. Pe ce fel de acțiuni, domenii de investiții ne putem concentra?

Almat Aidarbekov: Pe parcursul celor opt luni de mandat, am avut o serie de întâlniri oficiale în cadrul cărora am discutat subiecte de actualitate în relațiile noastre. În ceea ce privește sectorul energetic, compania kazahă Rompetrol, care activează de 20 de ani pe piața Republicii Moldova, este implicată în prezent în furnizarea de păcură la nivel de stat. Am discutat și despre achiziția îngrășămintelor din Kazahstan. Am vorbit și pe subiecte legate de sectorul transporturilor. Astfel, Kazahstanul participă la modernizarea căilor ferate din Moldova, realizând reconstrucția tronsonului Tighina – Basarabeasca –  Giurgiulești. Odată cu începerea lucrărilor, în proiect au fost implicați 60 de cetățeni moldoveni. Suntem în contact permanent cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale pentru a monitoriza evoluția lucrărilor. Este foarte important pentru noi ca lucrările sa fie realizate la timp și să fie de o calitate înaltă.

În plus, Republica Moldova a importat din Kazahstan 12 locomotive fabricate de General Electric, care au primit un feedback pozitiv din partea specialiștilor. Sperăm că această cooperare va continua, iar Kazahstanul va putea contribui la dezvoltarea proiectelor de infrastructură.

MOLDPRES: Republica Moldova a primit un număr mare de refugiați după războiul din Ucraina. Și Kazahstanul s-a confruntat cu o practică similară. Ce schimb de experiență pozitivă poate exista la acest capitol între statele noastre?

Almat Aidarbekov: În fiecare an, problema refugiaților capătă un nou sens și poate apărea spontan. Cred că atât Republica Moldova, cât și Republica Kazahstan au reușit să facă față provocărilor și să rezolve problemele apărute. Țara dumneavoastră a primit peste 400 de mii de refugiați, nu în zadar se spune că R. Moldova este o țară mică cu inima mare, aș spune că Moldova are o inimă foarte mare.

În Kazahstan, a fost dezvoltat programul „Digital Kazakhstan - Unified Management”. Acesta include multe inovații, printre care se numără și utilizarea unui număr individual de identificare (IIN), care este eliberat unei persoane care sosește în țară. În baza acestuia, un cetățean străin poate primi toate documentele necesare, inclusiv printr-o aplicație electronică - online. Astfel, persoanele sunt deservite în mod automatizat datorită acestor inovații. În acest sens, am putea coopera și face schimb de experiență.

MOLDPRES: Ce schimbări au avut loc în Kazahstan în anul 2022, cu ce dificultăți s-a confruntat țara în această perioadă?

Almat Aidarbekov: Lumea a trecut prin multe încercări în acest an. Consecințele evenimentelor actuale ne-au afectat economia, iar riscurile unei recesiuni globale și ale inflației în creștere subminează încrederea întreprinderilor în regiune.

Pe acest fond, după binecunoscutele evenimente din ianuarie anul acesta, când ne-am confruntat cu tentative de lovitură de stat cu folosirea violenței armate, mulți nu erau siguri că Kazahstanul își va putea reveni. Dar, pe măsură ce sfârșitul acestui an se apropie, putem spune cu încredere că Kazahstanul și-a menținut poziția, dând dovadă de rezistență și stabilitate, ne-am transformat țara prin inițiative politice și socio-economice semnificative.

După referendumul la nivel național din iunie, am efectuat reforme constituționale care includ limitarea puterilor președintelui, consolidarea rolului parlamentului, o Curte Constituțională independentă, crearea de noi partide politice, alegerea directă a akimilor (guvernatorilor) și alte măsuri importante.

În noiembrie, în țara noastră au avut loc alegeri prezidențiale în conformitate cu noua Constituție, ceea ce înseamnă că toți viitorii șefi ai statului nostru, inclusiv actualul președinte K. Tokayev, vor avea un mandat fără drept de realegere.

În ceea ce privește evenimentele internaționale, în octombrie țara noastră a găzduit cel de-al 6-lea Summit al Conferinței privind interacțiunea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia, organizație pe care am fondat-o acum 30 de ani pentru a consolida cooperarea pentru pace, securitate și stabilitate în Asia. În aceeași lună, la Astana a avut loc o întâlnire a șefilor de stat din Asia Centrală, cu participarea președintelui Consiliului European, Charles Michel.

Cu o lună mai devreme, a avut loc cel de-al 7-lea Congres al Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale, unde printre peste 100 de delegați din 50 de țări s-a aflat șeful Bisericii Catolice, Papa Francisc. În aceeași perioadă, l-am găzduit pe președintele chinez Xi Jinping, a cărui vizită de stat în Kazahstan a fost prima călătorie în străinătate de la pandemia de COVID-19.

Astfel, am pus o bază solidă pentru dezvoltarea în continuare a relațiilor cu partenerii noștri internaționali, inclusiv cu Republica Moldova.

MOLDPRES: În Kazahstan locuiesc peste 20 000 de etnici moldoveni. Ce oportunități de studiu și de muncă au aceștia? Prin ce se diferă viața în Republica Moldova de cea din Kazahstan?

Almat Aidarbekov: Atât Kazahstanul, cât și Republica Moldova sunt țări multinaționale. În Kazahstan locuiesc peste 130 de grupuri interetnice, inclusiv moldoveni. În țara noastră, toți cetățenii, indiferent de naționalitate, au aceleași drepturi și oportunități. Pe lângă drepturile de bază, aceștia au posibilitatea de a învăța limba de origine, cultura și valorile poporului lor.

Din 1995, a fost înființată și activează activ în țara noastră Adunarea Poporului Kazahstan, unind interesele tuturor etniilor, asigurând respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor, indiferent de naționalitatea acestora.

De asemenea, moldovenii au ocupat un loc demn în diversitatea grupurilor etnice din Kazahstan și participă activ la viața publică și culturală. De exemplu, în 2005 a fost înființată Societatea culturală moldo-română „Dacia” la Karaganda, iar în 2006 Asociația obștească „Centrul Cultural moldovenesc „Struguraș” din Almaty. Ambele centre culturale sunt membre ale Adunării Poporului Kazahstan, precum și participanți activi la evenimente republicane, regionale și orășenești, organizează diverse evenimente culturale pentru păstrarea identității naționale a diasporei moldovenești, contribuie la îmbunătățirea relațiilor interetnice și la întărirea prieteniei între popoare. Totodată, moldovenii din Kazahstan au posibilitatea de a studia în România, întrucât au fost stabilite relații bune cu Ambasada României în Republica Kazahstan.

În zilele de 19-20 august, anul acesta, la Chișinău s-au desfășurat Zilele Diasporei Moldovenești. Printre invitați a fost și delegația kazahă condusă de președintele Societății culturale moldo-române „Dacia” din Karaganda N. Plushkis. Prestația delegației kazahe cu interpretarea cântecelor kazahe și moldovenești a trezit o reacție pozitivă în rândul invitaților și participanților la acest Forum.

Popoarele noastre sunt foarte apropiate, multinaționale, tolerante și foarte ospitaliere. Mă simt foarte bine în Republica Moldova, îmi place foarte mult Chișinăul, un oraș verde în care oamenii au un stil de viață activ. În același timp, moldovenii sunt foarte ospitalieri și prietenoși. Am început să învăț și româna, care îmi place foarte mult, este o limbă melodioasă.

MOLDPRES: Ca diplomat, ce experiență profesională ați obținut pentru prima dată în Republica Moldova?

Almat Aidarbekov: Pentru mine, Republica Moldova este o țară unică. Din câte am văzut, tinerii cu educație corespunzătoare și entuziasm reprezintă în mod activ țara la nivel internațional. Sunt foarte deschiși către inovație, proiecte noi, ceea ce indică un potențial uriaș. Mediul public de aici este, de asemenea, foarte deschis și în continuă evoluție.

Profitând de această ocazie, vreau să felicit toți cetățenii R. Moldova cu prilejul noului an care se apropie și să le urez pace și prosperitate.

MOLDPRES: Domnule Ambasador Almat Aidarbekov, vă mulțumim pentru amabilitatea de a acorda acest interviu agenției noastre.

img22009946

img22009946

img22009946

img22009946

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!