ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Solicitarea ambulanței a crescut în ultima săptămână

10:32 | 28.12.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 28 dec. /MOLDPRES/. Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a anunțat astăzi că atestă în ultima perioadă o majorare considerabilă a numărului de solicitări de asistență medicală urgentă. În perioada 19-25 decembrie au fost circa 18 mii de solicitări, comunică MOLDPRES.

Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, cel mai frecvent a fost solicitată intervenția ambulanței pentru pacienții cu maladii respiratorii. Majorarea numărului de solicitări a avut loc pe seama pacienților cu afecțiuni respiratorii, care au constituit 33% din numărul total de solicitări deservite în perioada de referință.

Conform sursei citate, suprasolicitarea Serviciului de ambulanță creează o listă de așteptare nejustificată. Deservirea solicitărilor non-urgente poate cauza concomitent situații în care pacienții cu urgențe medico-chirurgicale majore în situații critice (stop cardio-respirator, sindrom coronarian acut, accident vascular cerebral, stare de șoc, politraumatism) nu pot fi deserviți prompt și operativ de către echipele AMU.

Astfel, CNAMUP îndeamnă cetățenii să solicite ambulanța doar în cazurile de pericol iminent pentru viață.

Foto: CNAMUP

img22009981

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!