ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premiera europeană a unei simfonii de un compozitor chinez a avut loc la Chișinău

10:36 | 29.12.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 29 dec. /MOLDPRES/. La Teatrul Național ”Mihai Eminescu” a avut loc ieri seară un concert de muzică chineză, dedicat celebrării a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre R. Moldova și Republica Populară Chineză, informează MOLDPRES.

În premieră europeană a fost prezentată simfonia nr. 5 ”Regele Yu” de compozitorul chinez Bao Yuankai. În program au mai fost incluse două piese: ”Odă Râului Galben” de Xian Xinghai și valsul ”Gramofon” de Eugen Doga. Concertul a fost susținut de Orchestra Simfonică Națională a Companiei Publice ”Teleradio-Moldova”, prim-dirijor Gheorghe Mustea, Capela Corală ”Doina”, director artistic și prim-dirijor Ilona Stepan, Corala ”Vocile Primăverii”, director artistic și prim-dirijor Mădălina Ganea și soliștii Cristina Buciucci (soprană), Ana Raiu (mezzo-soprană), Vadim Ceban (tenor) și Sergiu Garabajii (bariton). La pupitrul dirijoral s-a aflat Andrei Zapșa.

La eveniment au participat vicepreședintele Parlamentului R. Moldova, Mihai Popșoi, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, Ambasadorul Republicii Populare Chineze în R. Moldova, Yan Wenbin, alte persoane oficiale.

În mesajul său de salut, Ambasadorul Chinei la Chișinău, Yan Wenbin, a menționat că acest concert face parte din seria de evenimente dedicate celebrării a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și Moldova, reprezentând totodată un cadou de Anul Nou din partea Ambasadei Republicii Populare Chineze  pentru toți prietenii de aici. Potrivit oficialului, pregătirea și desfășurarea acestui concert a beneficiat de sprijinul deplin al Ministerului Culturii din Republica Moldova, Companiei ”Teleradio-Moldova”, Teatrului Național „Mihai Eminescu” și al prietenilor mass-media.

”Muzica reprezintă cel mai bun limbaj de a comunica sentimentele dintre diferite țări și națiuni. În cadrul acestui eveniment muzical, muzicienii Moldovei vor interpreta celebrul concert chinezesc pentru pian „Fluviul Galben” și simfonia „Regele Yu stăvilește apele”, a compozitorului chinez Bao Yuankai. Totodată, vor fi interpretate compozițiile reprezentative ale marelui maestru din R. Moldova, Eugen Doga. Deci, este un concert care îmbină note muzicale splendide, din cultura Chinei și a Moldovei. Sper că prin linii melodice, ne vom întări cunoașterea reciprocă și sentimentele de prietenie!”, a mai spus Ambasadorul Yan Wenbin.

În context, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a afirmat că 30 de ani de relații diplomatice între Republica Moldova și China, în plan cultural, înseamnă susținere, tehnologie și promisiunea unor legături productive și reciproc avantajoase pentru viitor. Poporul Chinei, prin Ambasada sa la Chișinău, printre primele au sărit în ajutor țării noastre afectate de pandemie, cu măști, echipamente medicale, apoi cu vaccinul salvator.

”Anul acesta, iarăși, prietenul la nevoie se cunoaște în situația de criză energetică. Acum o săptămână, împreună cu partenerii HUAWEI, în prezența misiunii diplomatice a Chinei în țara noastră, am inaugurat o stație fotovoltaică, care va asigura, aproape integral, necesarul de energie pentru Centrul de Cultura și Artă „Ginta Latină”. În plan cultural, avem Festivalul de film chinezesc, la prima ediție, avem schimb de turiști, dornici să cunoască obiceiurile, tradițiile, bucătăria ambelor țări și vinurile noastre. Avem toată încrederea că există, de ambele părți, toată susținerea și deschiderea pentru asimilarea oportunităților de dezvoltare, mai ales culturală între Republica Moldova și Republica Populară Chineză”, a subliniat ministrul Sergiu Prodan.

Relațiile diplomatice între R. Moldova și Republica Populară Chineză au fost stabilite la 30 ianuarie 1992. Conform datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2021 volumul schimburilor comerciale a constituit  848,8 mln de dolari SUA, dintre care exportul de mărfuri moldovenești a însumat 12.399,07 mii de dolari, iar importul 836.516,19 mii de dolari.

img22010022

img22010022

img22010022

img22010022

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!