ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Proprietarii terenurilor afectate de construcția apeductului magistral Chişinău - Străşeni - Călăraşi vor fi despăgubiți

11:05 | 29.12.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 29 dec. /MOLDPRES/. Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Centru şi Institutul de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului au semnat ieri un contract care presupune executarea unui complex de lucrări privind transmiterea în proprietate/folosință statului a bunurilor imobile, ce reprezintă obiect al exproprierii. Acestea sunt necesare realizării lucrărilor de construcţie a apeductului magistral Chişinău - Străşeni - Călăraşi în cadrul Proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală", relatează MOLDPRES.

Prezentul contract prevede în speță executarea lucrărilor cadastrale ce țin de identificarea bunurilor proprietate privată, delimitarea proprietății publice, corectarea erorilor comise la atribuirea terenurilor proprietate publică, formarea bunurilor imobile, elaborarea proiectelor de organizare a teritoriului, după necesitate, elaborarea studiilor pedologice și întocmirea dosarelor de schimbare a categoriei de destinație a terenurilor, după necesitate, precum și evaluarea despăgubirilor și raportarea cu privire la necesitățile de intervenție din domeniul cadastral pentru executarea lucrărilor de construcție a magistralei Chişinău - Străşeni - Călăraşi.

„Astfel, în următoarele şase luni, institutul amintit va desfășura activitățile prevăzute în contract, în conformitate cu Planul de acțiuni pentru expropriere și compensare. Acesta este un ansamblu de acțiuni ce vizează atenuarea efectelor negative ale procesului de expropriere, acoperind toate pierderile economice și sociale directe rezultate din ocuparea bunurilor imobile și restricționarea accesului, împreună cu măsuri compensatorii și măsuri de remediere ulterioare, în conformitate cu cerințele Standardului de mediu și social al Băncii Mondiale”, indică ADR Centru.

„Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală" este un proiect regional finanțat de Guvernul federal german prin intermediul Băncii KfW și cofinanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Implementarea acestuia de către ADR Centru, instituție subordonată Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a început în anul 2018 prin elaborarea studiului de fezabilitate. În prezent, proiectul se află în faza de elaborare a documentației tehnice a lucrărilor ce prevăd construcția în prima fază a apeductului magistral Chișinău - Strășeni - Călărași. Acesta va asigura transportul apei potabile către orașele Strășeni și Călărași, pe o lungime de circa 53 km, cu infrastructura conexă.

Foto: ADR Centru

img22010024

img22010024

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!