ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legislația națională ce reglementează domeniul sănătății reproducerii a fost aliniată la prevederile europene

14:49 | 30.12.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 30 dec. /MOLDPRES/. Legislația națională ce reglementează domeniul sănătății reproducerii, transplantului de țesuturi și celule a fost actualizată și aliniată la prevederile legislației europene. Mai multe modificări legislative în acest sens au fost publicate astăzi în Monitorul Oficial, transmite MOLDPRES.

Potrivit autorilor proiectului de lege, aproximativ una din 6-7 familii au dificultăți în conceperea unui copil, iar fenomenul este din ce în ce mai puternic resimțit în societatea noastră. Cu toate că serviciile medicale care pot soluționa aceste probleme sunt prestate în țara noastră, totuși până în prezent nu sunt reglementate mai multe norme, iar serviciile se oferă exclusiv în instituțiile private.

Astfel, documentul prevede eliminarea din Legea privind transplantul de organe, țesuturi și celule umane a excepției cu referire la organele, țesuturile şi celulele reproductive, organele, țesuturile şi celulele embrionare şi fetale (inclusiv celulele hematopoietice embrionare).

De asemenea, prevederile reglementează un șir de activități ce însoțesc nemijlocit asistența medicală a reproducerii: consimțământul beneficiarilor, procedura de fertilizare in vitro, conservarea și crioconservarea celulelor sexuale, a gameților, precum și decongelarea acestora, donarea, transportarea, inclusiv transfrontalieră.

Modificările legislative intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2023.

Sursa: monitorul.gov.md

img22010068

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!