ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Natalia Gavrilița a vizitat Casa de cultură din comuna Camenca, renovată prin Programul Național „Satul European”

20:36 | 13.01.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 13 ian. /MOLDPRES/. Colectivele artistice și angajații căminului cultural din Camenca, raionul Glodeni, vor beneficia de condiții mai bune pentru dezvoltarea patrimoniului cultural și organizarea activităților educative și culturale pentru cei peste 1800 de locuitori ai localității. Casa de cultură, renovată prin intermediul Programului Național „Satul European”, a fost vizitată astăzi de către prim-ministrul Natalia Gavrilița, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

În cadrul proiectului, a fost instalat mobilier nou, procurate calculatoare, costume naționale, echipament de sonorizare și renovată biblioteca din edificiul cultural. Rafturile bibliotecii au fost completate cu o donație de cărți colectate în cursul Campaniei „Biblioteca de sub brad”.  

„Mă bucur să văd un suflu nou în localitate, o instituție care va spori accesul la servicii educaționale și va contribui la promovarea valorilor naționale. Ne dorim ca în fiecare localitate din țară să existe un edificiu cultural modern și servicii educaționale de calitate”, a menționat prim-ministrul Gavrilița. 

Ulterior, șefa Cabinetului de miniștri a mers la Primăria comunei Camenca, din componența căreia fac parte patru localități, membre ale Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) din Republica Moldova.  

Primarul comunei, Ala Postolache, a vorbit despre intenția autorităților de a promova în localitate turismul rural. În acest sens, este în proces de implementare proiectul de amenajare a unui muzeu, în cinstea renumitului istoric și critic literar, Vasile Coroban, băștinaș al satului Camenca.  

În cadrul discuțiilor cu prim-ministrul, locuitorii comunei au vorbit despre necesitatea de reconstrucție a drumului Glodeni-Camenca-Petrușeni, care face legătură cu vama Costești-Stânca și traseele turistice Pădurea Domnească, Cheile Butești, Moara Domnească și Suta de movile. Din cei 14,43 km de drum, doar 5,3 km sunt în beton asfaltic practicabil pentru circulație, restul tronsonului este în piatră spartă.

Prim-ministrul a menționat că, anul curent, Guvernul a majorat alocările financiare către administrațiile publice locale, destinate construcției și reparației drumurilor.

„Ne-am setat o sarcină clară pentru următorii ani – să înregistrăm progrese în construcția drumurilor naționale și în acest sens, pentru anul 2023, avem resurse financiare planificate în sumă de 500 de milioane de euro. Am reușit să construim circa 300 km de drumuri noi și, pentru că am folosit eficient aceste resurse, avem acces la finanțări suplimentare în sector. Vă îndemn să valorificați proiectele existente, pentru a dezvolta împreună o infrastructură națională modernă”, a mai punctat prim-ministrul Gavrilița.

Foto: Guvern 

img23000253

img23000253

img23000253

img23000253

img23000253

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!